13. heinäkuuta 2010

Knöödeleitä lounaaksi

- Mitä meillä on tänään lounaaksi? hän  virkkaa aivan kuin ei olisi aamiaista kaivannutkaan.
- Knöödeleitä ja valkoista piparjuurikastiketta, kuuluu terävästi.

Knöödeleitä ja valkoista piparjuurikastiketta hän ei voi sietää. Hän huomaa tarkoituksellisuuden ja muuttuu happamaksi.
- Ja miksi juuri tänään tuota kaameaa ruokaa, mikäli saan arvon rouvalta kysyä, hän saa vaivoin sanotuksi.
- Siksi! Tänään siivotaan koko päivä ja kun siivotaan, en laita mitään muuta!


(Knöödeli on perinteinen keskieurooppalainen ruoka, jota syödään muun muassa Saksassa, Itävallassa, Tsekissä ja Puolassa. Sen saksalaiset nimet ovat Knödel (Etelä-Saksassa ja Itävallassa) tai Klöße (Keski- ja Pohjois-Saksassa), puolaksi muun muassa knedel, kluski, kopytka. Perusaineksina voi olla perunoita, kuivuneita sämpylöitä, mannaryynejä, jauhoja, rahkaa tai lihaa. Näistä aineksista tehdään taikina, josta muodostetaan halkaisijaltaan noin 7-senttimetrisiä palloja, jotka keitetään kuumassa vedessä. Joskus ne ovat myös täytettyjä. Pyöryköitä voidaan syödä sekä perusruokana että keitossa, ja myös jälkiruokana. Pyöryköitä on yli 39 eri laatua. Lähde: Wikipedia)

Kursivoitu tekstiote: Jan Neruda (1867) Sopuisa perhe, teoksessa Prahalaistarinoita
Kuva: Vanhan kaupungin aukio, Týnin kirkko, Praha
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig