20. elokuuta 2010

Bilý labutTyhjäntoimittaja istuskelee kahvila Slaviassa Smetanan rantakadulla ja katselee Moldaun yli. Joku mies avaa ikkunan ääressä muistilehtiön ja rupeaa kirjoittamaan.

Rankkasateen piiskatessa jokea Anna Blume keskustelee joidenkin naapuripöytäläisten kanssa. Tyhjäntoimittaja ei ymmärrä paljoa ja omistautuu tarkastelemaan miehiä; heidän silmissään on jotain murtunutta, surun varjo, joka on hänelle tuttu maanpaossa olevilta ystäviltä.

Sade yltyy ja tyhjäntomittaja tarkastelee usvaa Kaarlensillan yllä - Pienipuoli häämöttää vain heikosti. Äkkiä syyssade välkähtää, aurinko tunkeutuu näkyviin ja Prahan kauneus sattuu hänen sydämeensä.

Silloin lentää joutsen Vapunpäivänsillalle, keskelle ruuhkaliikennettä. 


Lyhyen hetken se levittelee valtavia, liidunvalkeita siipiään autojen ja raitiovaunujen edessä

          valkoinen enkeli liikenteen kaaoksessa,

                                                      punaisten sateenvarjojen kehystämänä.


Sitten joutsen jää auton alle. Se lyö pari kertaa siivillään katukivetystä, siinä kaikki.

 
Jalankulkijat seisovat neuvottomina. Muuan mies kumartuu ja taputtaa varovasti joutsenen siipisulkia, ikään kuin sanoakseen: "Herää henkiin". 

Kuva tuntuu taas jäätyneeltä. Arjen kiire paljastuu sekunnissa: ei ole mitään järjestystä, johon kuolleen linnun voisi liittää,
                            joutsenabulanssit puuttuvat.

Sillan toisesta päästä tulee kaksi sotilasta. Ihmisjoukko väistyy ja univormuun pukeutuneet miehet kävelevät ohi osoittaen täydellistä välinpitämättömyyttä valkeana hohtavaa joutsenenruumista kohtaan. Mutta päästyään sillan päähän, sotilaat tekevät äkkiä täyskäännöksen ja marssivat takaisin.

Juuri kun he nopeasti ja tehokkaasti korjaavat valkeaa möykkyä katukuvasta ja kehottavat jalankulkijoita lähtemään taas liikkeelle, 

tyhjäntoimittaja näkee,

                        että mies, jolla on muistilehtiö 

                                                                              itkee.
Otsikko: Bilý labut = Valkoinen joutsen
Teksti: Ulf Peter Hallberg (suom. Eero Balk 1993) Tyhjäntoimittaja, teoksessa Kadonnutta kahvilaa etsimässä, toimittaneet Eero Balk ja Tapani Kärkkäinen, 2000.
 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig