14. syyskuuta 2010

Aina on tilaa vielä yhdelle oluelle !


Olutpubi Malá Stranassa; Malostranská Pivnice

Tšekit pitävät olutta kansallisjuomanaan. Tummaa ja vaaleaa olutta, niiden sekoitusta sekä hiivaolutta. Tšekin olutmarkkinoilla on tällä hetkellä yli 470 olutlajia. Tšekkiläisissä ravintoloissa, terasseilla ja klubeissa on oluen tarjoilu itsestään selvä asia. Varsinkin laadultaan ensiluokkaiset vaaleat ja tummat lager-oluet ovat suosittuja. Oluenjuontirituaaleihin kuuluvat tyypillisten tšekkiläisten pubien ja oluttupien tunnelma ja tšekeille niin tyypillinen jutustelu ystävien seurassa. 

Tunnetuimmat tšekkiläiset oluet
Pilsner Urquell  ja Budějovický Budvar (joka tunnetaan maailmalla Budweiser-nimellä). Maailmassa tarjoillaan näillä olutmerkeillä runsaasti jäljitelmiä, mutta ainoastaan oluet, jotka valmistetaan Plzeňissä ja České Budějovicessa ovat alkuperäisiä oluita erikoisine ja jäljittelemättömine makuineen.

Seuraavaksi suosituimpiin tšekkiläisiin oluihin kuuluvat Gambrinus, Staropramen, Krušovice, Radegast, Bernard, Velkopopovický kozel ja muut.

Edellä mainittujen lisäksi Tšekissä on myös pienpanimoita tyylikkäine oluttupineen, näistä esimerkkinä mainittakoon Eggenberg (www.eggenberg.cz) Český Krumlovissa.

Olutmerkkien kotisivuja:Tšekin olutkulttuuri 
Ennen pubiin lähtöä on matkaajan syytä olla selvillä muutamasta perusasiasta: ravintolassa anniskeltavan oluen merkin näkee kilvestä ravintolan edessä. Muita olutmerkkejä on ravintolassa turha odottaa saavansa. Tavallisimman oluen eli lager-oluen lisäksi Tšekissä voi maistella esimerkiksi kahvi- ja hapankirsikkaolutta. Erikoisuutena on adventtiajan vaniljaolut. Tšekissä juodaan olutta puolen litran tuopeista ja pienempää tuoppia (0,33 litraa), ns. pientä olutta, on pyydettävä erikseen. 

Maailman paras olut on myös halvinta. Puolen litran tuoppi maksaa useimmissa paikoissa 17–30 korunaa (0,70–1,05 euroa). 


Olutta tilatessaan saa yleensä olutta, jonka kantavierre on 10. Jos haluat vahvempaa (useimmiten kantavierre on tällöin 12), on sitä pyydettävä erikseen. 

Tyhjän tuopin laittaminen pöydälle on usein merkki tarjoilijalle siitä, että asiakas haluaa seuraavan tuopin. Perinteisissä oluttuvissa pöydällä olevaan kuittiin tarjoilija merkitsee jokaisesta tuopista vain yhden viivan. Tällä tavoin kapeaan lappuun saa mahtumaan mahdollisimman monta olutta! 

Useimpien tarjoilijoiden motto kuuluu seuraavasti: Aina on tilaa vielä yhdelle oluelle!Kuva 1. Tsekkiläistä pubiruokaa, oluen kyytipoikaa

Monet panimot järjestävät panimokierroksia maistajaisten siivittäminä. Kesällä niin isot kuin pienetkin panimot järjestävät olutjuhlia. Maistajaisten lisäksi ohjelmaan kuuluu konsertteja ja kilpailuja.Prahan Olutfestivaalit

Vuosittain toukokuussa järjestetään Prahassa Olutfestivaalit. Ensi vuonna tuo ajankohta on 12.-28.5.2011.  Tuolloin maistaa voi yli 70 erilaista tsekkiolutta ja alueella tarjoillaan myös ruokaa. Alueen pääsymaksu on 120 korunaa per henkilö eli n. 5 euroa. Alueella voi ostaa ruokaa ja olutta, mutta ostokset maksetaan alueella myytävällä omalla valuutalla, Tolareilla. Yksi Tolar = 40 korunaa.


Festivaalipaikka sijaitsee Prague Letňany Exhibition Centre:issä, jonka osoite on Beranových 667, Praha 9. Eli Prahan 9 kaupunginosa nimeltään Letnany, jonne pääsee parhaiten ehkä metrolla (punainen linja C) ja ajelee päätepysäkille Letnany asti. Sieltä kävellen eteenpäin tai taksilla. 

Olutfestivaalien omat kotisivut englanniksi täältä: 
http://www.ceskypivnifestival.cz/en/index.shtml


U Flekússa on siis käyty : )

Olueen liittyvät matkamuistot

Jos haluat jotain muistoksi, kerää tuopinalusia (pahviset alustat, joille ravintolassa kostea oluttuoppi tuodaan). Jokaisen panimon tuopinalunen on muotoiltu omalla erikoisella tavallaan. Ohessa kuvassa yksi omista alusista.

U Flekun osoite: Křemencova 11 , Praha 1

U Flekun kotisivut : http://www.ufleku.cz/
 
Alla YouTube-video perinteisestä olutkapakasta nimeltä U Fleku. Vaikka video kestää vain 14 sekuntia, siinä näkyy selvästi tyypillinen tsekkiläinen kapakkameininki; soittajat soittavat, ihmiset istuvat vierekkäin sekä kuinka tarjoilija merkkaa lappuun tukkimiehen kirjanpidolla pöytään tuodut oluet. Soittajien säestyksellä loppuillasta ihmiset laulavat tuttujen sävelien mukana kukin omalla äidinkielellään; melkoista laulua on se : ) Mutta niin tilanteeseen sopivaa. Ja kaikilla on niin mukavaa ... ihan totta !

Tekstiotteet: Omaa, sekä http://www.czechtourism.com/
Seuraavat kuvat netistä:
Kuva 1: http://www.fattypepper.com/wp-content/uploads/2008/07/dsc_3462-custom.jpg
Prahan Olutfestivaalilogo täältä: http://www.euroagentur.com/img/_/86/logo-pf-en.gif
SHARE:

1 kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig