30. syyskuuta 2010

Hot Wine - Mulled Wine - Hot Punch
 
Svarene Vino - Kuumaa viiniä

Mikäli matkustat Prahaan talvisaikaan ravintoloissa ja pubeissa tarjolla on kuumaa viiniä (Hot Wine) tai maustettua viiniä (Mulled Wine) sekä lämmintä punssia (Hot Punch). Tai paikallisittain Svarene Vino. Kuuma viini on suosittua kaikissa Keski-Euroopan maissa talvisin.

Prahassa talviaikaan kadunkulmissa, aukioilla ja toreilla, myydään ko. lämmikettä erillisistä myyntikojuista, joissa usein myydään lisäksi grillattua makkaraa ja lihaa. Kokeile ainakin kerran, itse pidämme näistä paljon. Lämmittävät kadunkulkijaa mukavasti, sekä sisäisesti ,että ulkoisesti kun pidät hetken käsissäsi lämmintä mukia.

Hot Wine ja Mulled Wine on siis lämmittävä juoma, hieman meidän glögimme tapainen. Alkoholipitoisuutta löytyy punaviinin verran. Näissä höyryävän kuumissa juomissa ei kuitenkaan ole paljon käytetty sokeria vaan juoma maistuu juuri kuumalta punaviiniltä, ripauksella kanelia. Hot Punch taas on makea lämmin punssi.

Kupillisen hinta on muistaakseni kojuista n. 30 korunaa eli n. 1,20  euroa.Kuuman viinin historiasta 

Ei ole suurikaan ihme, että viiniä kuumennettiin 2000 vuotta sitten. Tuohon aikaan ei tunnettu korkilla suljettavia lasipulloja ja syksyllä käymään laitettu viini juotiin talven aikana suoraan saviruukuista. Viinin maku ei talvikuukausina enää juuri hurmannut, joten siihen keksittiin lisätä mausteita, jotta etikkainen maku ei häiritsisi. Tuon ajan ihmiset myös huomasivat, että jos viiniä kuumentaa, niin sen maku paranee. Kuuma viini oli myös oiva lämmittäjä kun kylmä talvi hiipi huonosti eristettyihin koteihin.

Tultaessa keskiajalle taito valmistaa kuumaa viiniä oli jo saapunut Keski-Eurooppaan. Keskiajalla uskottiin mausteiden lääkitsevään voimaan, joten viiniin uutettiin luonnossa kasvavia yrttejä ja sitä tarjottiin sairaille.

Ruotsiin ensimmäiset glögireseptit tulivat 1600-luvulla Pohjois-Saksasta. Silloin kuuma juoma sekoitettiin konjakista, punssista, paloviinasta, mausteista ja sokerista. 

Sana glögi tulee suoraan ruotsin kielen sanasta glögg, glödda, joka tarkoittaa lämmittää. Termi glödgat vin esiintyi ensi kerran Ruotsissa vuonna 1609. Glögikulttuurikin on saapunut Suomeen todennäköisesti Ruotsista 1900-luvulla. Varsinaisen läpimurron glögi teki suomessa vasta 1960-luvulla, vaikka kaupasta saikin ostaa glögiä jo 1930-luvulla.


Hot Wine -ohje yhteen kupilliseen
  • 1 1/2 dl punaviiniä
  • 1 rkl sokeria
  • pieni pala sitruunankuorta
  • 1 mausteneilikka
  • 1/2 tl kanelia
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua vähintään puoli tuntia. Kuumenna ja siivilöi glögilasiin.Tässä vielä YouTubesta otettu resepti Maustetun Viinin tekemiseen.


Kirjoitettu Hot Wine -ohje Helsingin Sanomat
Tekstiote: Omaa sekä historiatiedot: Viinipalsta (www.bbm.fi), Meidän Suomi (www.meidansuomi.fi)

Joulumarkkinakuva oma 

Muut kuvat täältä: 
http://rickyyates.com/wp-content/uploads/2010/01/Christmas-Mulled-Vine.jpg
http://www.studentsineurope.com/wp-content/uploads/2010/02/mulled-wine-ay-1875490-l.jpg
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig