4. syyskuuta 2010

Loutkové divadlo

Marionettinukkeja matkamuistomyymälässä Prahassa

Ensimmäinen historian kirjoihin jäänyt nukketeatteriesitys pidettiin Prahassa vuonna 1563. Se kertoi Kristuksen kärsimyksistä. Sitemmin teatterit ovat keventäneet ohjelmistoaan.

Nukketeatterin suuresta merkityksestä kertonee se, että vuonna 1912 Böömissä alettiin julkaista maailman ensimmäistä - ja  kaiketi ainoaa - nukketeatteriin erikoistunutta lehteä. Suurinta kukoistuskauttaan nukketeatteri eli maailmansotien välisenä aikana. Taiteenmuodon huippusaavutuksena pidetään vuonna 1933 esitettyä Jan Malíkin ohjaamaa Sofokleen Oidipusta. Samoihin aikoihin - maaliskuuhun 1939 - asti marionettinäyttämöllä vieraili myös Hitler legendaarisen marionettitaiteilija Josef Kupkan ilkikurisessa käsittelyssä.

Marionetti on nukketeatterissa käytettävä nivelnukke, jota ohjataan ylhäältä päin naruilla. Marionetit on perinteisesti valmistettu puusta, yleensä lehmuksesta, joka on riittävän pehmeää veistettäväksi, mutta kuitenkin tarpeeksi kestävää. Ohjausnarut on kiinnitetty nukkejen jäseniin, jotka on liitetty toisiinsa nivelillä. Joissakin nukeissa myös suuta tai silmäluomia voidaan liikuttaa naruilla.

Marionetti luo käsinukkeen verrattuna uskottavamman vaikutelman todellisesta hahmosta, sillä nukke on näkyvissä kokonaan, ja sen kaikkia jäseniä voi liikuttaa. Narut ovat yleensä ohuita ja läpikuultavia, mikä vahvistaa todellisuusvaikutelmaa entisestään. Joskus sanalla marionetti (tai sätkynukke) kutsutaan myös tahdotonta ihmistä, joka on helposti toisten johdateltavissa. 

Nykyisin kokeilevan ja kunnianhimoisen nukketeatterin kulta-ajat ovat takana kun teatteriryhmät ovat kaupallisuuden paineissa keskittyneet esittämään turisteille tarkoitettuja versioitaan Don Giovannista. Vaihtelua ohjelmistoon saadaan kesäisin kun kaupungissa vietetään nukketeatterifestivaalia. Mukana on marionettitaiteilijoita jopa Suomesta asti.

Pari nukketeatteria Prahassa:

Národni Divadlo Marionet
Esittävät versiota Mozartin Don Giovannista. Pari tuntia kuluu samaan aikaan hupaisan ja silti Mozartin teosta kunnioittavan esityksen parissa. Lopussa esitys kasvaa mahtipontisiin mittoihin. 

Teatterin osoite: Žatecká 1, Praha 1, Staré Město (metropysäkki Starometška, vihreä linja)

Teatterin omat kotisivut: http://www.mozart.cz


International Institute of Marionette Art
Toinen marionettinukketeatteri, nukkemuseo sekä nukkekoulu ("Opi tekemään oma nukkesi") Prahassa. Esityksenä myös mm. Don giovanni.

Osoitteessa: Karlova 12, Praha 1, Staré Město (metropysäkki Starometška, vihreä linja)

Omat kotisivut: http://www.puppetart.com/Otsikko: Loutkové divadlo = Marionettiteatteri
Tekstiotteet: Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha, sekä Wikipedia/MarionettiSHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig