11. syyskuuta 2010

Mozart ja Praha

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart marssii orkesterimontun eteen, rapsuttaa takamustaan ja heilauttaa käsiään. Don Giovannin ensi tahdit täyttävät salin. Eletään vuotta 1787 ja  oopperan kantaesitys on Prahassa 29. syyskuuta.


Don Giovanni, alkuperäiseltä nimeltään "Il dissoluto punito ossia Don Giovanni"  on Wolfgang Amadeus Mozartin (1756 - 1791) säveltämä ooppera, jonka liberton on kirjoittanut Lorenzo da Ponte.

Mozartin maine Prahassa sai alkunsa vuonna 1786 kun Figaron häät-ooppera esitettiin vasta rakennetussa Nostitzin teatterissa. Prahalaiset ottivat Figaron häät vastaan suurella ihastuksella ja sillä seurauksella, että Prahan kansallisteatterin vuokraaja, impressaari Pasquale Bondini tilasi Mozartilta uuden oopperan, jonka ensiesitys olisi Prahassa. 

Mozart sävelsi Don Giovannin osittain Wienissä, osittain Prahassa Hiilitorin varrella, talossa numero 1 (Uhelný trh). Libereton kirjoittaja Lorenzo da Ponte asui taloa vastapäätä, ja miesten kerrotaan huudelleen toisilleen kadun yli. Taloltaan Mozart käveli usein iltaisin kaupungin halki Smichovissa sijaitsevalle Betramka-huvilalle, jossa asui hänen ystäväpariskuntansa Dušek. Matkalla säveltäjä käväisi oluttuvissa ja biljardisaleissa. Mozart oli niin tuttu vieras Dušekien huvilalla, että prahalaiset vaihtoivat tietäviä katseita säveltäjän ja herra Dušekin vaimon Josefinan suhteesta.

Don Giovannin säveltäminen meni niin viime tinkaan, että hän sai alkusoiton valmiiksi vasta ensi-iltaa edeltävänä yönä. Prahalaiset ottivat hurmioituneena sävellyksen vastaan. Yleisön joukkoon lukeutui todennäköisesti myös aikansa Don Juan, Ciacomo Casanova, joka oli libretisti Lorenzo da Ponten hyvä ystävä.

U Kocoura (suom. Kollikissan talossa), Mozartin kantakapakka Prahassa

Prahalaiset eivät koskaan unohtaneet Mozartia. Säveltäjäneron kuoltua vuonna 1791 Nikolauksen kirkossa pidettiin muistojumalanpalvelus, johon osallistui neljätuhatta surijaa. Yhä tänä päivänä Mozartia ei pääse pakoon Prahassa. Oopperaa esitetään koko kesän Säätyteatterissa ja se on löytänyt tiensä nukketeattereihin. Kadunvarsimainokset, matkamuistohyllyt ja ravintoloiden nimet juhlistavat yhä samaa Don Giovannia.

Don Giovannia pidetään kuitenkin yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä sävelteoksista, ja monista Don Juanin legendaan pohjautuvista oopperoista on Mozartin sävellys ylivertainen. Ooppera luokiteltiin ilmestyessään dramma giocosoksi (suom. leikkisä draama), koomisen ja traagisen välimaastoon.

Prahan Mozart-museo, Betramka
Osoite: Mozartova 169, Smichovin kaupunginosa, Praha 5
Metropysäkki: Andel (keltainen linja). Sitten raitiovaunut 4 tai 6 tai 7 tai 9 tai 12, ja pysäkki Bertramka. (Tai tietenkin pelkästään ratikoillakin pääsee.)


Mozartin kantakapakka Prahassa, U Kocoura
Osoite: Nerudova 2, Malá Strana, Praha 1
Metropysäkki: Malostranska (vihreä linja) ja siitä sitten loput kävellen.
Tekstilainaus: Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha
Mozartin kuva netistä, osoite:  http://www.1902encyclopedia.com/M/MOZ/mozart-01.jpg

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig