9. syyskuuta 2010

Šàlek kàvy

 Keski-Euroopan perinteikkäissä kahviloissa on monia ihania erikoiskahveja, joista jokainen kahvinystävä löytää useammankin herkun. Monilla vanhoilla kahviloilla on myös omat, kahvilan nimeä kantavat erikoiskahvit. Vaikka omat kahvien kestosuosikit ovatkin capuccino ja espresso, on mukavaa kokeilla matkoilla ehdottomasti jotakin muuta ja uutta:


Kahvi Hotel de Paris

1 kuppi kahvia
kermavaahtoa
2 cl kaakaolikööriä
palasokeria

Kuuma kahvi kaadetaan paksulaitaiseen, esilämmitettyyn lasiin. Koristellaan kahvi kermavaahdolla ja valellaan se kuumennetulla kaakoliköörillä. Sokeri nautitaan erikseen.

Keisarikahvi

1 kuppi kahvia
15 g sokeria
5 cl viskiä
kermavaahtoa

Keitetään sokerista vaalea karamelli, joka kaadetaan paksulaitaisiin maljoihin. Kuumennetaan viski nokallisessa pannussa, sytytetään se ja kaadetaan palavana maljoihin karamellin päälle. Sitten palavan viskin päälle kaadetaan mokkakahvi. Valutetaan kerma tipoittain kuppeihin nurin käännetyn lusikan kautta. Kannattaa tehdä kerralla useammalle kahvinjuojalle.

Tonic-kahvi

1 kuppi kylmää kahvia
2 cl jaloviinaa
tonicia
jäämurskaa

Täytetään korkea lasi kolmasosaan asti jäämurskalla, kaadetaan päälle jaloviina ja kylmä kahvi, ja täytetään lasi tonicilla.

Afrikkalainen kahvi

1 kuppi kahvia
5 gr tummaa suklaata
kermavaahtoa
sokeria

Sulatetaan syvässä paistinpannussa suklaa kahvin kanssa ja kaadetaan seos paksuun esilämmitettyyn lasiin. Koristellaan kermavaahdolla. Sokeri lisätään erikseen.

 

Otsikko: Šàlek kàvy = Kahvikupillinen
Teksti: Alice Pinková & Karel Pinka (2000) Kahvireseptejä, teoksessa Kadonnutta kahvilaa etsimässä, toim. Eero Balk & Tapani Kärkkäinen
Kuva netistä, osoite: http://www.saidaonline.com/en/newsgfx/Capuccino-saidaonline.jpg
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig