31. lokakuuta 2010

Franz Kafka -kirjallisuuspalkinto tänä vuonna Vaclav Havelille


Praha (AFP) - tietotoimisto kertoo:

Tšekin näytelmäkirjailija ja entinen presidentti Vaclav Havel on saanut vuosittaisen kansainvälisen Franz Kafka kirjallisuuspalkinnon tällä viikolla näytelmistään ja esseistään. Kansainvälinen yhdeksänjäseninen tuomaristo valitsi Havelin 14:n ehdokkaan joukosta. Havel on 10. kirjallisuuspalkinnon saaja. Palkinto on 7200 euroa.
 
"Vaclav Havel on kirjoittanut laajan yhteiskunnallisen tuotannon, joka on monessa suhteessa vaikutteita Tšekin, Euroopan ja maailman yhteiskunnalliseen kirjallisuuteen", tuomaristo kertoi tiedotteessaan. Tuomariston jäsen Oldrich Kral sanoi tilaisuudessa tiistaina, että palkinto on kunniamaininta "taiteellisesti poikkeuksellisista kirjallisista teoksista, jotka ovat kiinnostavia lukijoille riippumatta heidän alkuperästään tai kansallisuudesta."
 
Aikaisemmin Kafka-palkinnon ovat saaneet amerikkalainen kirjailija Philip Roth, brittiläinen näytelmäkirjailija Harold Pinter, japanilainen kirjailija Haruki Murakami, ranskalainen runoilija Yves Bonnefoy ja Tšekin kirjailijat Ivan Klima ja Arnost Lustig.
 
74-vuotias Havel oli toisinajattelija kommunistisessa Tšekkoslovakiassa, ennen kuin hänestä tehtiin sankari marraskuussa vuonna 1989. Tällöin maassa tapahtui Samettivallankumous, joka kaatoi kommunismin. Hänet valittiin Tšekkoslovakian presidentiksi vuonna 1989 ja sen jälkeen hänestä tuli presidentti Tšekin tasavaltaan, joka perustettiin vuonna 1993. Havel toimi presidenttinä vielä 10 vuotta. 

Havelista voit lukea hieman lisää  tämän linkin takaa.
 
 Asiatieto täältä: http://news.yahoo.com/s/afp/20101026/ennew_afp/entertainmentczechliteratureprizekafka

Kuva täältä: http://culturalpolicyreform.files.wordpress.com/2010/03/vaclav-havel-pic.jpg
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig