22. lokakuuta 2010

Matka Prahaan 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa


Praha ei aina ole ollut suomalaisten kirjoittajien, taiteilijoiden tai säveltäjien ensisijainen matkakohde. Usein se on ollut vain välttämätön seisake matkalla etelään: Wieniin, Budapestiin tai Istanbuliin. 1800-luvun lopulla ja seuraavan vuosisadan alussa Prahaan matkustettiin lähinnä kahta reittiä pitkin. Ensimmäistä voisi kutsua läntiseksi väyläksi, joka edellytti matkankävijän etenemistä ensin Stettinistä tai Stralsundista Berliiniin. Berliinistä alkoi kansainvälinen rautatie, joka kulki Dresdenin ja Prahan kautta etelään. Dresdenistä saavuttaessa juna kulki jylhien vuoristoseutujen limitse Böömiin. Junan vauhti, nopeasti ohikiitävät maisemat ja hurja reitti herättivät matkailijoissa suoranaista pelokkuuttakin. 

Itäinen väylä kulki ensin Suomenlahden ylitse Tallinnaan, josta matka jatkui Riikan ja Varsovan kautta Määriin ja lopulta Böömin pääkaupunkiin Prahaan. Matkanteko oli tätä reittiä pitkin toisinaan vaivalloista, sillä jatkoyhteydet saattoivat muodostua kärsivällisyyttä vaativiksi, eikä luonto jättänyt matkustajaa rauhaan idästäkään saavuttaessa. Kansainvälinen rata kulki Prahan kautta ja matka jatkui pian Prahan jälkeen toisaalle, missä häämöttivät Euroopanmatkan todelliset määränpäät. Usein seisahduksen mahdollisti kiertomatkalippu, jonka suomalainen matkustaja saattoi 1870-luvulla lunastaa Tukholmasta. Tuolloin Prahan pystyi saavuttamaan noin neljässä vuorokaudessa. Vaunuluokkia oli kolme ja myynnissä sekä kahden että kuuden viikon matkalippuja. 

Prahaan on matkustettu monin eri tavoittein. Perillä on tavattu kollegoja, rakastettuja ja aateveljiä. Useat matkankävijät ovat päätyneet Prahaan osana Itä-Euroopan kierrosta. Länsi-Böömin ja Slovakian kylpylät olivat suosittuja turistikohteita koko sotienvälisen ajan.


Tekstiote kirjasta: Praha, kirjailijan kaupunki (2005), toim. Jussi-Pekka HakkarainenKuvat netistä. järjestyksessä osoitteet:
http://authornedburke.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/OldTrainSummer.gif
http://www.pragueczechtravel.com/images/bottompictures/prague-hlavni-main-train-station.jpg
http://www.oldstratforduponavon.com/sitebuilder/images/prague2-475x300.jpg
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig