18. lokakuuta 2010

Milena Jesenská & Café MilenaMilena Jesenská (1896-1944) oli kirjalija Franz Kafkan rakastettu. Hän oli tsekkiläinen toimittaja, kirjoittaja ja kääntäjä. 

Milenan perhe asui Prahassa. Isä Jan toimi hammaslääkärinä ja professorina Kaarlen yliopistossa. Äiti Milena Hjezlarová kuoli tytön ollessa 16 vuotias. Lukion suoritettuaan Milena opiskeli lyhyen aikaa Prahan konservatoriossa ja lääketieteellisessä tiedekunnassa, mutta lopetti opintonsa kahden lukukauden jälkeen. Vuonna 1918 hän avioitui Ernst Pollakin kanssa, joka oli juutalaistaustainen kriitikko. Pariskunta oli tavannut Prahassa kirjallisuuspiireissä ja avioitumisensa jälkeen muuttivat Wieniin. Avioliitto katkaisi Milenan välit isäänsä. 

Wienissä Milena alkoi toimia kääntäjänä. Vuonna 1919 hän löysi Franz Kafkan kirjoittaman novellin, otti tähän yhteyttä ja pyysi kääntää novellin Tsekin kielelle. Tämä yhteydenotto aloitti hyvin kiihkeän ja intohimoisen kirjeenvaihdon näiden kahden välille sekä he tapasivat toisiaan mm. Wienissä. Lopulta Kafka katkaisi suhteen, koska Milena ei halunnut erota miehestään. Kafka ja Milenan lähes päivittäin vaihtama kirjeenvaihto loppui marraskuussa 1920. Muutamia kirjeitä on kuitenkin vaihdettu vuosina 1922 ja 1923. 

Vuonna 1925 Milena lopulta erosi miehestään ja muutti takaisin Prahaan. Myöhemmin hän tapasi tsekkiläisen arkkitehti Jaromir Krejcarin ja pariskunta avioitui. Prahassa Milena teki töitä mm. toimittajana sekä myös lastenkirjojen kääntäjänä ja toimittajana. Lokakuussa 1934 hänen toinen avioliittonsa päättyi, sillä Milena oli Neuvostoliitossa käydessään tavannut latvialaisen tulkin, johon oli rakastunut. 

Marraskuussa 1939 Saksan Gestapo vangitsi Milenan ja lokakuussa 1940 hänet siirrettiin juutalaisten keskitysleirille Ravensbrückiin. Siellä hän myös kuoli 17.5.1944.

Jos kiinnostuit Milenasta,  voit lukea lisää täältä.

Café Milena - sisämiljöö


Café Milena, osoite: Staroměstské náměstí 22 (vanhan kaupungin aukiolla), on saanut nimensä juuri Milena Jesenskán mukaan. Kahvila on avattu vasta henkilön kuoleman jälkeen, mutta hänen tyylinsä ja "henkensä" on kahvilassa läsnä. Menu pitää sisällään erilaisia tsekkiläisiä ruokia, kahveja, mutta myös viinejä ja tsekkiläisiä oluita. Ikkunoista näkyy vanhan kaupungin aukio astronomisine kelloineen. Kahvilassa on saatavilla luettavaksi muutamia kansainvälisiä iltapäivälehtiä.Tekstiotteet: Wikipedia ja Prague Stay.com
Milenan kuva täältä: http://www.meinhard.privat.t-online.de/grafik/milena.gif
Kahvilan sisäkuva täältä: http://www.prague-guide.co.uk/image/cafe-s.jpg
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig