11. lokakuuta 2010

Ruutiportti - Prašná brána

Prašná brána eli Ruutiportti löytyy Tasavallan aukiolta (Náměstí Republiky). Tornin vieressä oli aikoinaan Uudenkaupungin muuria vasten rakennettu kuninkaanpalatsi. 

Ruutiportti on 65 metriä korkea ja sen 44 metrin korkeudessa sijaitsevaan näköalatasanteelle johtaa 186 askelmainen kierreportaikko. 

Alun perin Uudeksi torniksi kutsutun Ruutiportin tarina on surkuhupaisa. Porttia alettiin rakentaa iloisten juhlallisuuksien saattelemana vuonna 1475. Kuningas Ladislaus II Jagello oli saanut torniin tarvittavat rahat kaupungin porvareilta kruunajaislahjakseen. Mutta hauskuus ei kestänyt pitkään. Kahdeksan vuotta myöhemmin hussilainen kansanjoukko tunkeutui palatisiin, heitti kuninkaan lakeijan ulos ikkunasta ja ampui itsevaltiaan ikkunan läpi varoituslaukauksen. Pelästynyt kuningas pakeni turvaan Prahan linnaan. Ruutiportin rakentaminen jäi kesken: katon se sai vasta sata vuotta myöhemmin, kun tornista tehtiin ruutivarasto. Tästä se saikin sittemmin nimensä.

Rapistunut Ruutiportti korjattiin 1800-luvulla niin huolella, ettei alkuperäisestä tornista jäänyt juuri mitään jäljelle. Kunnostamisesta vastannut Josef Mocker korvasi 1400-luvun koristelun pikkutuhmat kuvat tylsillä hallitsijoilla ja pyhimyksillä. Vielä huonommin kävi kuninkaanpalatsille: ränsistynyt palatsi purettiin 1800-luvun lopussa ja paikalle rakennettiin Kunnallistalo.  Kunnallistalosta voit lukea hieman lisää täältä

Portilta alkoi alunperin niin sanottu "Kuninkaantie". Nykyään Ruutiportin alitse käveltyäsi olet Celetná-kadulla. Se on yksi kaupungin vanhimmista kaduista ja oli myös joskus aikoinaan yksi Prahan parhaiten tuoksuva katu: Celetná-nimi tulee sanasta "calt", sämpylä. Näitä leivottiin ja myytiin kadun varrella. Celetná-katua reunustavat kauniin pastelliväriset barokkitalot ja sitä pitkin pääset mm. Prahan ensimmäiselle kubismitalolle, jossa toimii kahvila. Siitä voit lukea lisää täältä.

Tekstiote: Antti Helin, Mondo matkaopas Praha


Ruutiportin iltakuva: 
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/4067386.jpg
Alin kuva oma.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig