24. marraskuuta 2010

Murhamysteeriko ? - tarina jatkuu ....

Kirjoitin tänne 16.11. Tyko Brahen haudasta Prahassa. Tyko Brahe haudattiin muinoin Týnin kirkon lattian alle, ja nyt tutkijat ovat avanneet haudan. He aikovat selvittää, mikä oli Brahen todellinen kuolinsyy. On kerrottu, että Brahe olisi kuollut rakon puhkeamisesta johtuviin komplikaatioihin, mutta tutkijat epäilevät todellisuuden olevan toinen. Brahen luujäämistöstä on löytynyt elohopeaa sen verran, että epäilys miehen myrkyttämisestä elää edelleen vahvana tutkijoiden mielissä. Hyvällä tähtitieteilijällä ja tiedemiehellä oli aikanaan myös vihamiehiä; kateellisia sellaisia. 

Aikaisemman kirjoituksen voit lukea tämän linkin takaa. Mutta tarina jatkuu: 

Nyt Brahen luista on otettu lisää useita näytteitä. Tutkijoiden joukkoa johtava Jens Vellev kertoo, että kulunut viikko on ollut fantastinen. Tutkijat ovat saaneet hyviä näytteitä, sillä Tyko Brahen ja hänen vaimonsa luut ovat jostain syystä olleet oikein hyvin säilyneitä. Hauta siis avattiin maanantaina. Luista tehtävät analyysit  kestävät vuoden verran, ennen kuin lopullisia tuloksia saadaan odottaa. Analyysejä tullaan suorittamaan Prahan lisäksi myös Kööpenhaminassa ja Ruotsissa.

Kieltämättä luiden tutkijan työ ei varmaankaan ole kaikkein herkullisin ammatti, mutta ilmeisesti Jens Vellev joukkueineen nauttii työstään, sillä hän kertoi näkymän olleen fantastisen kaunis heidän avatessaan haudan ja arkkujen ollessa heidän silmiensä edessä. Vellev kertoo vielä, että Brahen päällä ollut kaapu oli myös jollain tapaa säilynyt, joten siitäkin saadaan pieniä näytteitä otetuksi. Säilymiseen näinkin hyvin Vellev epäilee kudontatapaa, joka oli hyvin karhea ja silmukat karkeita; se on ehkä edesauttanut sen säilymistä näinkin kauan. 

Mielenkiintoista. Jäämme nyt siis vuodeksi odottelemaan Brahen lopullisen kuolinsyyn selviämistä. 

Brahe vaimoineen lasketaan takaisin Týnin kirkon lattian alle pikimmiten kun kaikki tarpeellinen näytepatteristo on saatu kerätyksi.


Juttuvinkki: Praha Radio 19.11.2010
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig