24. marraskuuta 2010

Petřínin kukkula, pienois-Eiffel ja Ravintola NebozizekPetřínin näköalatorni, Petřínska Rozhledna, on Prahan eräs maamerkeistä. Pienen puolen eli Malá Stranan ylle nouseva puisto tarjoaa kokonaisuudessaan komeat näkymät yli kaupungin. Runoilija Jaroslav Seifert kuvasi täältä näkemäänsä kaupunkimaisemaa kuin shakkilaudaksi, jossa Nikolauksen kirkon kupoli on kuningas, kellotorni kuningatar ja Malá Stranan asunnot ja huvilat sotilaita.

Maisema joka kukkulan laelta avautuu silmien eteen on huikaisevan kaunis. Punatiilisten kattojen ja kauniin Vltava-joen näkymä on tallentunut monen kameraan näiltä korkeuksin.


Puiston 63,5 metriä korkea näköalatorni on rakennettu Pariisin Eiffel-tornin pieneksi jäljennökseksi, rakennusvuosi on 1891. Muita kukkulan nähtävyyksiä on kaunis ruusutarha ja peililabyrintti, sekä observatorio. Puiston rinnettä Ujez-kadun puolella mutkittelee Nälkämuuri. Nimensä muuri sai Kaarle IV:n mukaan, joka rakennutti sen työllistääkseen nälänhädän uhkaamia työläisiä.

Petřínin kukkulalle pääset kävellen monia polkuja pitkin, jotka luikertelevat kauniin puistoalueen läpi, mutta se vaatii hieman kuntoa varsinkin jos nousee kukkulan laelle nimenomaan Ujez-kadun puolelta. Helpoiten pääset huipulle köysiratajunalla, jonne kelpaa julkisen liikenteen lippu. Lippu näytetään tarkastajalle ennen vaunuun pääsyä. Korkeusero maanpinnalta ylös huipulle on 130,5 metriä. Raidehissin kaltevuus on sama kuin kukkulan eli 45 astetta; hieman vinossa mennään siis ylös asti, samoin kuin alaspäin tullessa. Raidejuna lähtee päiväsaikaan aina 15 minuutin välein. Aikataulu on nähtävissä asemalla.

Lisäksi voit ottaa raitiovaunun nro 22 ja ajaa sillä ylös linnakukkulalle. Jää pois Keplerova-kadulla, Hotelli Savoyn pysäkillä. Siitä on pieni kävelymatka kukkulalle.

Näköalatorni on avoinna päivittäin klo 10 -22, pääsymaksu on 50 korunaa, jos menet ylös tornin näköalatasanteelle asti. Portaita on yhteensä 299. Tornin alakerrassa on kahvila ja matkamuistomyymälä.

Keväisin ja syksyisin puistossa on arkipäivisin usein koululaisryhmiä käymässä, joten varaudu hieman jonottamaan esimerkiksi tornin huipulle mennessäsi.Petřínin kukkula on omasta mielestäni kaunein keväällä omenapuiden ja mangolioiden kukkiessa, tulppaanit ja narsissit kehystävät tätä kauneutta. Ja puistossa kuulet satakielten laulavan.

Kukkulan laelle menevät köysiratasjunat pysähtyvät väliasemalle. Pysäkki on ravintola Nebozizekin kohdalla. Varsinkin kesäaikaan vaunusta kannattaa piipahtaa ravintolan terassille vaikkapa oluelle tai viinilasilliselle, sekä ihailemaan eteen avautuvaa Prahan maisemaa.

Me kävimme ravintolassa lounaalla toukokuussa 2010. Otimme tuolloin lounastarjouksen, johon kuului kolme lajia. Lounas piti sisällään alkusalaatin, pääruokana voissa paistettua kalaa uunivihannesten ja perunan kera, sekä jälkiruokana suussa sulavaa suklaata, marjoja ja moussea. Tuolloin lounaan hinta oli 280 korunaa per henkilö. Ruoka oli maukasta ja meille jäi hyvä maku tuon käyntikerran perusteella. Sittemmin olemme menneet vaunulla ohi paikan, pitäisi kertaalleen vielä ravintolassa piipahtaa.
Ravintolan kotisivut tässä: http://www.nebozizek.cz/en/SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig