18. marraskuuta 2010

Pražská Sunka - Prahan kinkkua

Pražská Sunka eli Prahan kinkku (italiaksi: Prosciutto di Praga) – on erinomaisen makuista, luun vierestä leikattua porsaan kinkkua, jota tarjotaan mieluiten kerman ja piparjuuren kera. Kinkkua on liotettu suolavedessä ja sen jälkeen se on savustamalla kypsytetty. Herkullisinta kinkku on vielä lämpimänä oluen kanssa nautittuna.


Talviaikaan ja pääsiäisenä kinkkua grillataan myös kaduilla (kuva oma)

Kinkun varsinainen tuotanto aloitettiin Prahassa vuonna 1906, ja se oli tsekkiläisten tärkein vientituote ensimmäisen- ja toisen maailmansodan välisenä aikana. Sitä kutsutaankin (ainakin Tsekeissä) kaikkien kinkkujen isoäidiksi. Edelleenkin se tunnetaan maailmalla yhtenä herkullisimmista kinkkulaaduista. Sitä saa Tsekeistä ympäri vuoden.
Kuvat täältä:
http://farm5.static.flickr.com/4036/4301041747_005901d2bd_z.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3470/3736043646_35e8404fcd.jpg
SHARE:

2 kommenttia

 1. Ajattelin kokeilla tätä prahankinkun tekoa savustuspöntössä, tai vaihtoehtoisesti teettää sukulaisilla. :)

  Myös Mannerheim oli prahankinkun ystävä, oli oppinut sen makuun Karlsbadin kylpylässä. Mannerheimin keittokirjassa on ohjekin ihan.

  VastaaPoista
 2. Meikäläiset on kokeilleet ko. kinkun suhteen sekä kuvassa näkyvää grilliversiota, että ns. säilöttyä Prahan kinkkua, joita voi ostaa vaikkapa ruokamarketeista. Näitä säilöttyjä versioita en kyllä oikein suosittele. En oikein tiedä miltä ne maistuvat, mutta ei ainakaan kunnon kinkulta.

  Nuo kuvassakin olevat, varsinkin eri markkinoiden aikaan kaduilla ja toreilla myytävät suoraan grillilihasta veistetyt kinkunviipaleet sitävastoin ovat kyllä erinomaisen hyviä ; )

  Ja se savun tuoksu marinoi lisäksi tunnelman.

  Täytyykin vilkaista, mitä Mannerheim sanoo ja keittelee. Kiitos vinkistä !

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig