16. marraskuuta 2010

U Salvátora - pieni maustekauppaU Salvátora - pieni maustekauppa Prahassa, jossa aika tuntuu pysähtyneen ...Kauppias Jana Velebilová maustekaupassaanPiilossa kapealla kadulla vanhassa kaupungissa, löydät pienen maustekaupan. Oven avatessasi kauppaan, sieraimiisi lehahtaa täyteläinen mausteiden tuoksu. Tiskin takana seisoo Jana Velebilová. Hän on hyväntuulinen ja ammatiltaan kemisti. Jana on omistanut pienen maustepuotinsa 30 vuotta; tosin myymälä on ollut olemassa jo 40 vuotta. Aikoinaan kauppa perustettiin osuuskuntatyyliseksi kommunismin aikana. Tuolloin kaupan nimi oli Druchema ja se tuotti apteekkitavaroita. Ajatus mausteiden myymisestä, joita ei muualta saisi, kypsyi silloin pikku hiljaa. Tänään maustekaupasta voi ostaa 200 eri maustelaatua.
U Salvátora on sisustukseltaan wanhan tyylinen, joten sanonta, että siellä aika tuntuu pysähtyneen, pitää paikkansa. Kauppa on kodikas ja viehättävä. Myytävät tuotteet ovat pääosin tiskin takana. Asiakkaina on niin turisteja kuin myös 30 vuotta myymälässä säännöllisesti käyneitä prahalaisia. 

Tsekkiläinen keittiö maustaa ruokansa mm. kuminalla, meiramilla, paprikalla ja pippureilla, joten mausteet kuluvat kodeissa tasaiseen tahtiin. Janalla on aikaa keskustella asiakkaidensa kanssa ja vaihtaa tietoja eri maustekokeiluista ruuanlaitossa. Koska tsekit ovat saaneet matkustaa vapaasti pääasiassa vasta kommunismin kukistuttua, on tämä avartanut tsekkiläisten makunystyröitä ja tällä hetkellä mm. italialainen ja kiinalainen keittiö ovat Janan mukaan susosissa kotikokkien kokeiluissa. Tämä näkyy tiettyjen mausteiden myynnissä Lisäksi vuodenajat määrittävät eri mausteiden myyntiä: joulunaikaan menee paljon vaniljaa, kanelia ja neilikkaa, kun taas kesäisin haetaan erilaisia grillaukseen kuuluvia mausteita.Myymälän sisäänkäynnin kadunpuoleisen oven yläpuolella on maalaus, jossa näkyy maailmankartta. Kartalla voit nähdä pieniä purjeveneitä, jotka aikoinaan toivat mukanaan maailmanpurjehduksilta erilaisia mausteita kotisatamiin. Maalauksen on tehnyt taiteilija Pavel Pecina.

Myymälän osoite on: Náprstkova 2, Praha 1, Staré Mesto eli vanha kaupunki.

Teksti: vinkki Prague Monitor
Kuvat: http://i3.cn.cz/1260355130_koreni.jpg
http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet/images/mausteet.jpg
http://cdn.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2008/01/mauste.jpg
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig