2. joulukuuta 2010

Bohuslav Svoboda Prahan kaupunginjohtajaksi mielenosoittajien huutaessa kadulla

Bohuslav Svoboda - kuva täältä


Bohuslav Svoboda (sosiaalidemokraattinen puolue) valittiin tiistaina 30.11. Prahan kaupunginjohtajaksi. Hän on syntynyt 8.2.1944 Prahassa ja on toiminut poliitikassa jo pidempään. Ammatiltaan hän on naistentautien ja synnytysalan lääkäri. Hän on toiminut vuodesta 1990 asti Prahan Královské Vinohradyn opetussairaalan ylilääkärinä. 

Pidetyssä äänestyksessä Svoboda sai Jaa-ääniä 33, Ei-ääniä 27 ja kolme henkilöä oli äänestänyt tyhjää. Ennen vaaleja hän oli pitänyt tunteikkaan puheen. Svoboda oli luvannut, että mikäli tulisi valituksi, hän loisi kaupunginvaltuustoon uudenlaista poliittista kulttuuria, sekä parempia suhteita hallitukseen että oppositioon Prahassa. Kaupungin velat tulisi myös maksaa kaikki pois. Päätösten avoimuus ja läpinäkyvyys, sekä korruption pysäyttäminen ovat hänen mukaansa tarpeen. 

Vaaleja jouduttiin siirtämään neljä kertaa mielenosoituksen vuoksi. Kaupungintalon edustalle oli nimittäin kerääntynyt satoja ihmisiä, jotka halusivat huudoin ja iskulausein ilmoittaa omaa mielipidettään vallanjaosta. Poliisi ja vartijat pyrkivät pitämään järjestystä yllä. Politiikan analyytikko Jiří Pehe pohti, että ihmiset eivät todellisuudessa usko mitään uudistuksia tapahtuvan, vaikka Svobodaa pidetäänkin yleisesti rehellisenä poliitikkona. Pehen mukaan hänellä ei kuitenkaan yksin ole riittävästi valtaa asioiden puhdistamiseksi ja uusien ideoiden alullepanemiseksi.

Prahan kaupunginvaltuusto pitää sisällään 63 jäsentä. Svobodan vastuulle tulevat mm. kaupungin turvallisuuden, ulkosuhteiden, lainsäädännön, sekä tieteen ja tutkimuksen yhteiskunnalliset päätökset.Lähdevinkki: Prague Monitor & Radio Prague
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig