15. joulukuuta 2010

John Lennon Wall - 30-vuoden ikäänSeinä joulukuussa 2010, muurin juurella poltettuja muistokynttilöitä.

Prahassa sijaitseva John Lennon -seinä on päässyt 30-vuoden ikään. 
Muuriin ilmestyivät ensimmäiset Lennonin muistoksi kirjoitetut tekstit hänen kuolemansa  (8.12.1980) jälkeen. Teksteissä muisteltiin laulajaa runoin, muistovärssyin ja erilaisin viestein. 

Paikka ei valikoitunut aivan vahingossa, sillä muurin läheisyys hämärässä puiden varjostamalla aukiolla lähellä Kampa-saarta, oli ollut jo kauan kaupungin nuorison majailupaikkana iltaisin. Siellä nuoret parit kävivät kuhertelemassa romanttisessa ja hiljaisessa hämyssä. Oli siis luonnikasta antaa tuolle muurille paikka ihmisten sydämiin ja John Lennoniin; hänen muistolleen.

Lennonin kuoleman ensimmäistä vuosipäivää muisteli paikassa 300 henkilöä. Kynttilöitä sytytettiin muurin juurelle ja kukkia tuotiin seinän viereen. Ensimmäisten vuosien aikana viranomaiset yrittivät turhaan mm. maalata seinää uudelleen. Maalauksen jälkeen uudet muistokirjoitukset ja -maalaukset ilmestyivät muuriin sitkeästi maalauksista huolimatta ja lopulta aukion toisella laidalla sijaitsevan Ranskan suurlähetystön mielestä muuri sai pitää nuo muistokirjoitukset. Viranomaisten toimesta muurin maalaus lopetettiin.

Velkopřevorské náměstílla, Malá Stranan puolella sijaitsevasta muurista on tullut yksi Prahan nähtävyyksistä ja samalla se on juurtunut osaksi mennyttä lähihistoriaa. Muurin vieressä voi hetken muistella edesmennyttä Beatlea tai koko yhtyettä samalla kun tutkii satunnaisten taiteilijoiden jättämiä kädenjälkiä muurissa. Nämä vaihtuvat koko ajan, vanhempien piirrosten ja tekstien peittyessä uusien alle. 

Muurista voit lukea lisää tästä linkistä.

Näin joulun alla tähän lopuksi John Lennonin "Happy Christmas (War is over)"SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig