20. joulukuuta 2010

Kuvataiteilija Josef Lada

Josef Lada - kuva täältä

Josef Ladan piirtämät joulukortit kuuluvat perinteisenä osana tsekkiläisten jouluun. Parhaiten kai Lada tunnetaan Sotamies Svejk - kirjan kuvituksesta.

Ladan piirroskuva - täältä


Lada (17.12.1887 - 14.12.1957) oli tsekkiläinen taidemaalari ja kirjailija. Parhaiten hänet tunnetaan Jaroslav Hasekin romaanin Kunnon Sotamies Svejk-romaanin kuvituksesta. Hasek pyysi Ladaa kuvittamaan kirjoittamansa romaanin kannen vuonna 1921. Aivan ensimmäinen Svejk oli hieman pitempi ja ohuempi kuin mitä lopullinen piirroshahmo, joka muotoutui siksi kuin nyt on 1925 vuoteen mennessä.

Josef Lada piirsi elämänsä aikana yhteensä 600 Svejk-pilapiirrosta, joissa sotamies oli useimmiten humalassa. Josef Lada syntyi suutarin perheeseen Hrusicessa ja 14-vuotiaana meni Prahassa töihin. Lada rakasti piirtämistä ja maalaamista. Taidekouluja hän ei käynyt vaan oli itseoppinut sekä loi oman tyylinsä piirtää kuvituksia ja pilapiirroksia. Näitä ostettiinkin eri sanomalehtiin ja hän toimi myös kuvittajana.

Svejkin kuva - täältä


Myöhemmällä iälllään hän työsti mm. freskoja sekä suunnitteli näytelmiin ja elokuviin puvustuksia. Vuosien aikana hän loi sarjan maalauksia ja piirroksia, jotka kuvaavat perinteisiä tsekkiläisiä ammatteja.

Yhä edelleen hänen piirtämänsä kuvat elävät tsekkiläisperinteessä. Hänen pojanpoikansa toteaakin, että isoisän onnistui kuvissaan vangita jotain yleistä, mistä ihmiset pitävät ja jonka jokainen voi hyväksyä.


Tekstilähteet: Wikipedia ja Prague Radio.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig