9. tammikuuta 2011

Amedeo Modigliani Prahassa 28.2. asti


"Lunia Czechowska" -niminen työ (kuva täältä)

Laitan tähän taidenäyttelyvinkin niille, jotka ovat menossa Prahaan helmikuun loppuun mennessä ja joita Modiglianin taide kiinnostaa tai alkaa kiinnostamaan tämän infon jälkeen:

Innokkaasti odotettu ja huolella valmisteltu Amedeo Modiglianin näyttely on esillä Prahassa kunnantalolla (osoite ja info jutun lopussa) helmikuun loppuun asti. 

Modigliani (1884 - 1920) on maailmankuulu italialainen taidemaalari ja kuvanveistäjä. Pääasiassa hän maalasi naisten kasvokuvia, joissa nämä tuijottavat tyhjin silmin ja yleensä naisilla on melko pitkänomaisiksi maalatut kasvot. Maalauksille ovat ominaista herkkä viivankäyttö sekä täyteläiset kuparinpunaiset, ruskeat, siniharmaat ja syvän vihreät sävyt. 

Modigliani syntyi Livornossa kulttuurimyönteiseen juutalaiseen kauppiasperheeseen. Hän opiskeli maalausta 1902 alkaen ulkoilmamaalari Guglielmo Michelin johdolla neljä vuotta ja kävi myös Italian merkittävimmissä taidekaupungeissa. Hän muutti Pariisiin vuonna 1906. Siellä alkoi muovautua hänen omintakeinen tyylinsä joka sai vaikutteita primitiivisestä taiteesta ja pariisilaisten taiteilijaystävien tyylistä. 

Primitiivinen taide oli Pariisissa tuolloin yleinen kiinnostuksen kohde. Moni keskeinen taiteilija, kuten Paul Gauguin, Constantin Brancusi, Henri Matisse ja Pablo Picasso teki arkaisoivia puu- ja kiviveistoksia. Modigliani ystävystyi läheisesti Brancusin kanssa ja sai häneltä vahvoja vaikutteita. 

Tuottelias Modigliani teki Pariisin vuosina 1906-1920 noin 420 maalausta, lukemattomia piirustuksia ja 31 veistosta.Veistoksia hän teki kivestä 1914 alkaen. Pelkistetyissä, tavallisesti päätä kuvaavissa veistoksissa on tyyliteltyjä vaikutteita afrikkalaisesta, oseanialaisesta ja kykladisesta veistotaiteesta.


"Lunia Czechowska with a Fan", vuodelta 1919 - kuva täältä

Modigliani tunnetaan parhaiten 1915-1919 maalaamistaan pelkistetyistä muotokuvista ja alastonkuvista. Modigliani aloitti 1916 makaavia malleja kuvaavien yli kahdenkymmenen maalauksen sarjan. Yläsuunnasta nähdyt mallit poseeraavat usein tummalla peitteellä ja katsojaa kohti katsoen. Tiukasti rajatut vartalot täyttävät koko kuvapinnan, jonka ulkopuolelle kädet ja jalat usein jäävät. Alastonmaalaukset jatkavat renessanssin taiteesta alkanutta Venus-maalausten perinnettä. Asennot muistuttavat Tizianin, Goyan ja Velázquezin tunnettuja maalauksia. Modiglianin maalauksissa aiemmin tärkeä mytologinen yhteys jää kuitenkin taustalle ja eroottinen ja provokatiivinen sisältö on etualalla. Mallit olivat aina ammattimalleja, eivät ystäviä tai rakastettuja. Esimerkiksi Jeanne Hébuterne oli mallina oli 20 maalauksessa, mutta aina puettuna.

Modigliani kuoli tuberkuloosiin 35-vuotiaana. Hänen terveytensä oli ollut heikko jo nuorena, hän muun muassa joutui lopettamaan koulun 14-vuotiaana keuhkopussintulehduksen vuoksi. Viimeisinä Pariisin vuosina terveyttä heikensivät myös päihteet. Modigliani on toiminut boheemitaiteilijan perustyyppinä. Hänen elämänvaiheistaan on kirjoitettu paljon ja tehty useita elokuvia, kuten vuonna 2004 nimellä Modigliani.


Kuva täältä


Prahan näyttely esittelee Modiglianin maalauksia, jotka on lainattu mm. Israelin museosta Jerusalemista, Estorick Collection Lontoon nykytaiteen kokoelmasta  ja yksityisistä kokoelmista Saksasta ja Yhdysvalloista. Näyttelyssä on esitteillä myös useita luonnoksia ja piirustuksia, jotka merkittävästi edistävät ymmärrystä taiteilijan kehittymiselle.

Näyttelyn tarkoituksena on paitsi esitellä Modiglianin teoksia yleisölle, mutta myös hänen luonnettaan ja dramaattista elämäntarinaansa.  Siksi nähtävillä on ainutlaatuisia valokuvia ja erilaisia asiakirjoja, joissa taiteilijan oma elämä on tärkeä osa näyttelyä.  Niiden pääaiheena on Modiglianin ja hänen vaimonsa Jeannen suhde, mutta tarkoitus on myös avata taiteilijan omaa salaperäistä persoonallisuutta. Amedeo Modiglianin näyttelyt ovat viime aikoina olleet Milanossa, Madridissa ja Bonnissa, mutta vasta nyt taiteilija on esillä Tšekeissä.


Näyttelyn nettisivut löydät tästä linkistä.

Obecní dům (Kunnantalo)
Námesti Republiky 5, Prague 1 (Tasavallan aukio)
Näyttely avoinna ma-su klo 10 - 19
Sisäänpääsymaksu 220 korunaa

PS: Modiglianin näyttelyn jälkeen on syytä piipahtaa kahvilla Kunnantalon upeassa kahvilassa, josta voit lukea tämän linkin takaa.


Vinkki: Tips for Trips 
Infotieto: Wikipedia 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig