23. tammikuuta 2011

Dům

Ulokeikkuna Vanhassa kaupungissa, 2010

Suomalaisyntyinen Lieko Zachovalová kertoo vuodesta 1958 kirjassaan, miten heidän perheensä ostivat Prahasta silloin kotinsa, 1930 luvulla rakennetun funkistalon. Silloisessa Tšekkoslovakiassa asuntoa ostavien piti valtiolle todistaa mm. olevansa hyödyllisiä kansalaisia yhteiskunnalle, ja hankkia suosituksia työnantajilta, ennen kuin lupa asunnon ostoon herui.

"Lapsettomalle pariskunnalle rakennetussa pienessä sievässä funkishuvilassa asui täst´edes kuusi ihmistä, koira ja kohta vielä kissakin. 

Talo on tosiaankin varsin pieni, ulkoisilta mitoiltaan 10,5 x 5 metriä, mutta tilaa on sentään kolmessa kerroksessa. Me majoitumme Marcelin ja lasten kanssa yläkerran kahteen makuuhuoneeseen tilavan kylpyhuoneen naapuriin, suuresta olohuoneesta erotimme pienemmän osan isolla kirjakaapillamme isoisä Bohuslavin käyttöön, mamma Jeanne vetäytyi talon rauhaisimpaan soppeen kellarikerrokseen, missä alkuperäisellä omistajalla oli ollut työhuone. Siellä oli silloin myös pesutupa, pieni ilmeisesti palvelijan huoneeksi tarkoitettu tila, kylmä ruokakomero ja pannuhuone. Alakerrassa on eteinen, wc ja pieni keittiö, josta voi ojentaa astiat ja ruoat luukun läpi olohuoneen ruokailuosaan. 

Yläkerran suurista panoraamaikkunoista, myös kylpyhuoneesta, näkyi lähes koko Praha. Kaiken tämän yläpuolella on vielä osittain katettu kattoterassi. Toiselle suurelle terassille, josta oli portaat puutarhaan, avautui ovi suoraan olohuoneesta. 

Alun perin omistajat olivat sitoutuneet pitämään tonteillaan vain koristepuutarhaa, mutta sota-aikana niihin oli tietenkin istutettu hedelmäpuita ja viljelty vihanneksia ruokapulan helpottamiseksi. Meidänkin pienessä puutarhassamme oli lähes päällekäin luumupuu, kirsikkapuu, hapankirsikkapuu, kolme arpikoosipuuta, yksi persikkapuu, marjapensaita ja mansikkamaa. 

Isoisä Bohuslav oli elementissään. Sitä paitsi hän löysi pian tiensä erilaisiin talkoohommiin. Ukot kunnostivat lähistöllä vanhan majatalon kulttuuritaloksi näyttämöineen päivineen."


Lieko Zachovalová (1998) Prahan ääni. Edita: Helsinki. Tekstikatkelma sivulta 195.

Otsikko: Dům = talo
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig