14. tammikuuta 2011

Kansallismuseo - Nardoni Museum

Kansallismuseon toinen kerros, aula, syyskuu 2009


Kansallismuseo on yksi neljästä upeasta uusrenessanssityylisessä rakennuksesta Prahassa. Muut kolme ovat Kansallisteatteri, Rudolfinum ja Koristetaiteen museo. 

Kansallismuseo oli laadittu silmällä pitäen loistokkuutta ja se onkin yksi Prahan kuvatuimmista näkymistä Venceslauksen aukion toisessa päässä.  Se on myös yksi suurimmista rakennuksista Prahassa - 100 metriä leveä ja lähes 70 metriä korkea.
1800-luvulla Venceslauksen aukiota (Vaclavské námesti) kutsuttiin Hevostoriksi. Nykyisen Kansallismuseon kohdilta alkoivat tuolloin hedelmätarhat, pellot ja niityt, sekä laidunmaat. Se oli kaupugnin laita. Kun Prahan päärautateasemaa ja muita julkisia rakennuksia alettiin rakentaa, sai syntymänsä silloin myös Kansallismuseo. Museo rakennettiin vuosien 1885-1891 aikana. 

Museon iso koko tuntui aluksi kansalaisista oudolta, eikä sen kaikkia huoneita aluksi käytettykään. Onneksi museon piirtänyt arkkitehti Josef Schulz ajatteli jo tuolloin asiaa pidemmälle. Nykyään kaikki museoitavat tavarat eivät edes mahdu tuohon suureen rakennukseen!
Toisessa maailmansodassa vuonna 1945 museo sai pommista pahan iskun. Tarina kertoo, että sodan lopussa Prahan yli lentänyt viimeinen saksalainen pommikone olisi tuon pommin pudottanut jäähyvästikseen kaupungille. Lisäksi Kansallismuseo on toiminut taustalla Prahan kevään 1968 tapahtumissa. Myöhemmin 1970-luvulla kun Prahan metrotunnelia rakennettiin juuri Kansallismuseon kohdalla, tapahtui  tunnelissa räjähdys, joka vaurioitti rakennuksen vasenta päätyä, sekä lennätti osan katosta ilmaan.

Nardoni Museum
Václavské náměstí 68, Praha 1
Avoinna pääosin klo 10-18. Tarkemmat aukioloajat esim. juhlapyhistä saat alla olevan museon kotisivujen kautta.
Pääsymaksu aikuisilta 150 korunaa, eläkeläiset ja opiskelijat 100 korunaa sekä perhelippu: 2 aik. ja 2 lasta (alle 15 v.) 250 korunaa.

Museossa on aina vaihtuva näyttely tai näyttelyitä, sekä perusnäyttely, joka on siellä aina.

Museon omat kotisivut löydät tämän linkin takaa.


Museot ovat oiva kohde kaupunkilomalla varsinkin sateisina päivinä. Niissä saa kuvan maan historiaan; sen ihmisiin, eläimiin ja elämään yleensä. Prahan Kansallismuseossa on mm. loistava kivikokoelma maaperän rikkauksista sekä lapset varmasti pitävät täytetyistä eläimistä, joita löytyy kirahvista ja sarvikuonosta aina pienen pieniin hyönteisiin asti. Lisäksi museorakennus itsessään on upea sisältä, siinäkin riittää ihmettelemistä. Museosta löytyy myös pieni museokauppa.


Info: Prague Radio ja Nardoni museum
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig