26. tammikuuta 2011

Kostel svatého Jakuba eli Pyhän Jaakobin kirkko - ja varkaan käsi
Tämä kaunis barokkikirkko oli aikoinaan minoriittien luostarin goottilainen kirkko. Minoriitit olivat fransiskaanien lahko, jonka kuningas Venceslaus I kutsui Prahaan vuonna 1232. Kirkko rakennettiin uudelleen barokkiasuun, kun siellä sattui tulipalo vuonna 1689. Taru kertoo, että palon sytyttivät Ludvig XIV:n kätyrit. Samalla kirkkoon lisättiin yli 20 sivualttaria. Kirkon urut on 1700-luvun alussa otettu käyttöön ja toimivat edelleen erinomaisesti.Kirkosta löytyy mm. Kreivi Vratislav Mitrovicelaisen hauta 1700-luvun alusta. Hänen hautansa suunnitteli Johann Bernard Fischer ja sen toteutti kuvanveistäjä Ferdinand Brokor. Haudasta on sanottu sen olevan Böömin kaunein barokkihauta. Tarun mukaan kreivi haudattiin vahingossa elävänä, sillä ihmiset olivat hautauksen jälkeen kuulleet "kauheaa ääntä" haudasta. Ääni vaimeni parin päivän jälkeen.  Ihmiset luulivat kreivin sielun vain olleen levoton, ja haudalle pirskotettiin pyhää vettä. Myöhemmin huomattiin, että kreivin ruumis oli noussut haudassa istualleen.

Kirkon sisäänkäynnin oikealla puolella riippuu muumioitunut kyynärvarsi. Siinä se on kaikkien nähtävillä ja ollut sillä paikalla jo yli 400 vuotta. Käsivarsi kuuluu varkaalle, joka yritti kähveltää pääalttarin Madonnan korut. Neitsyt Maria tarttui varasta kädestä ja piti kiinni niin tiukasti, että käsi oli amputoitava. Tämän jälkeen käsi laitettiin näytteille muistutukseksi  ja pelotukseksi tulevia varkaita varten.

Kirkko on malliltaan ns. pitkälaivainen ja siinä on erinomainen akustiikka. Mikäli osut paikalle kirkossa järjestettävään konserttiin (joita Prahassa riittää), osallistu ihmeessä kuuntelemaan kauniita säveliä tähän upeaan barokkikirkkoon.


Pyhän Jaakobin kirkko

Osoite: Malá Stupartská, Staré Mesto eli Vanha kaupunki. (Kävele Vanhankaupungin aukiolta Tynska-kadulle, ja käänny kadulle Týn. Malá Stupartská katu tulee eteesi hetken kävelyn jälkeen.)

Kirkko avoinna: matkailukausina maanantaista lauantaihin klo 9:30-12, ja 14-15:45.


Tekstivinkit: Prague.net ja Kaupunkikirjat Praha
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig