18. tammikuuta 2011

Näyttely Vietnamin kommunistiajan propagandajulisteista: nyt !

Tässäpä jälleen mielenkiintoinen menovinkki:


Käsin maalattuja Vietnamissa tehtyjä kommunistiajan propagandajulisteita 1960- ja 1970-luvuilta on näytteillä 30. tammikuuta asti Kansallisgalleriassa, osoite ja tiedot jutun lopussa.


Näyttely sisältää yli 100 julistetta.


"Sodan aikana ei ollut mitenkään mahdollisuutta tehdä julisteita tulostustekniikalla, niin jokainen juliste oli tehty käsin", sanoi Ottaviano Maria Razetto, toinen julisteiden kerääjistä ja Eleutheria säätiön varapuheenjohtaja, joka auttoi järjestämään näyttelyn. "Käytännössä yksi taiteilija loi alkuperäisen, ja sitten tämä ensimmäinen juliste kopioitiin käsin 10 tai 20 ihmisen voimin".

Julisteissa kuvataan rohkeita ja näyttäviä kuvioita ylpeistä työläisistä ja sotilaista. Kuvat olivat siihen aikaan hallituksen iskulauseita. Useimmat taiteilijat olivat opiskelijoita taidekouluista Hanoista ja Gia Dinhistä. Taidekouluja alun perin perustettiin, kun Vietnam oli Ranskan siirtomaana 1920-luvulla. Kommunistihallinnon  tehtäväksi asetettiin luoda propagandaa, joka vetoaa kouluttamattomiin maaseudun väestöihin.Julisteiden värit ja merkit tuovat mieleen kuvia pop-taiteesta 1950- ja 1960-luvuilta.Richard Asianari di San Marzanon hallussa on yksi näyttelillä olevista kokoelmista Pohjois-Vietnamin propagandataiteesta: yli 20 alkupeeräistä teosta, jotka ovat nähtävillä myös tässä näyttelyssä. Kokoelma on Euroopan suurin, ja toiseksi suurin maailmassa, mukaanlukien Razetton julisteet, joista hän keräsi suurimman osan matkoilla Vietnamiin veljensä kanssa.


"Ensimmäinen matka Vietnamiin oli vuonna 2007, ja menin maahan puhtaasta uteliaisuudesta", Razetto sanoi.  Tuolloin Razetto oli kiinnostunut sosialistisesta propagandasta, mutta ei ollut koskaan kohdannut Pohjois-Vietnamilaisten julistetöitä.  "Olin nähnyt kaduilla myytävän julisteita,  ja ihastuin niihin. Ryhdyin opiskelemaan ja keräämään näitä", hän sanoi.

Aiemmin viime vuonna, Museum of Modern Art New Yorkissa oli esillä samanlainen näyttely, tosin eri kokoelmalla, ja Razetto sanoi käyvänsä keskusteluja joidenkin merkittävien instituutioiden ulkopuolella saadakseen myös Prahassa olevat julisteet ihmisten nähtäville edelleen muihin näyttelyihin. 

Näyttely siis avoinna 30. tammikuuta asti.

Národní galerie - Veltržní palác

Osoite: Dukelských hrdinů 47, Praha 7


Pääsymaksu: 250 Kč, opiskelijat ja eläkeläiset 120 Kč, perhe 350 Kč


Metro: Pysäkki Vltavská (punainen linja) on lähin, siitä hieman kävelymatkaa, kts. kartta alla.

 


Näytä suurempi kartta

Info: Prague Post
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig