22. tammikuuta 2011

Nicky`s Family - dokumentti ja 669 pelastettua lasta Sir Nicholas Wintonin aikaansaannoksenaPraha, 20.1.2011 (CTK) - Uutisia Prahan lyhytelokuvafestivaaleilta:
Brittiläinen Sir Nicholas Winton, ikää 101-vuotta, osallistui slovakialaisen Matej Minacin tekemään dokumenttiin, joka kertoo, miten Winton pelasti 669 juutalaista lasta joutumasta Hitlerin kaasukammioihin silloisessa Tšekkoslovakiassa juuri ennen toisen maailmansodan syttymistä. Elokuvan nimi on "Nickys´s family". 
Dokumenttielokuvan yleisölle esitteli Tšekin varapääministeri ja ulkoministeri Karel Schwarzenberg, sekä puolustusministeri Alexandr Vondra. Entinen Tšekin presidentti Vaclav Havel oli myös läsnä elokuvan ensi-illassa.Winton kertoi yleisölle, että elokuvan tekeminen oli vahva ja pysähdyttävä kokemus hänelle itselleen. Tšekin senaatin varapuheenjohtaja Přemysl Sobotka ehdottaa Wintonia Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Kyseiseen ehdotukseen on liitetty vetoomus, jonka on allekirjoittanut yli 100 000 tšekkiläistä, jotka tukevat Wintonin ehdokkuutta. "Hänen kaltaisensa ihmiset todistavat meille, että henkilö yksinään voi tehdä paljon rauhan, vapauden ja demokratian hyväksi", Svoboda sanoi.
 
Winton turvasi lasten kulkuluvat Britanniaan viranomaisten kautta, ja lapset otettiin suojiin ja turvaan brittiläisiin perheisiin.  Nämä lapset olisivat muuten päätyneet keskitysleireille, joissa oli niin hyvin pieni mahdollisuus selviytyä.

Sir itse - kuva täältä
Winton saapui Prahaan keskiviikkona 19.1. iltapäivällä osallistumaan "Nicky's Family" -elokuvan ensi-iltaan. Jotkut Wintonin turvaan saatetuista lapsista osallistuivat ensi-ilta -tilaisuuteen Prahan kongressikeskuksessa torstaina. Kymmenen heistä esiintyi myös elokuvassa omana itsenään.
 
Nicky's Family on dokumentti, jossa on tosiseikkoihin perustuvia kohtauksia. Wintonin pelastussuunnitelmaa ei ole julkistettu toistaiseksi ja se pysyy edelleen salassa. "Elokuva näyttää, kuinka Wintonin rohkea teko vaikuttaa positiivisesti kymmeniin tuhansiin nuoriin eri puolilla maailmaa", Minac sanoi keskiviikkona. Yleisö nousi seisoalleen osoittamaan suosiotaan, kun Winton  tuli elokuvasaliin torstaina 20.1.


Kysyttäessä Wintonilta, miksi hänen tarinansa innostaa nuoria, Winton sanoi: "Se voi antaa nuorille tiettyjä ohjeita ja virikkeitä siitä, mitä heidän pitäisi tehdä tulevaisuudessa."

Minac sanoi ihastunensa Wintonin tarinaan.  Siksi hän on tehnyt jo kolme elokuvaa sen pohjalta. Minac teki elokuvan All My Loved Ones (1999), joka kertoo yhden pojan tarinan, jonka Winton pelasti, sekä Emmy-palkittu dokumentti Power of Good: Nicholas Winton (2001).
 
Uusi elokuva Nicky's Family julkaistaan yleiseen näytäntöön Tšekin elokuvateattereissa 3. helmikuuta. Se esitetään myös Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Slovakiassa, sekä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.
Uutisvinkki: Prague Monitor
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig