2. tammikuuta 2011

Václav Bostik ja Prahan kunnankirjastoVáclav Bostikin maalauksia on näytteillä Prahan kunnankirjastossa, siellä sijaitsevassa näyttelytilassa (toinen kerros) 9. tammikuuta asti. Suuntaa siis askeleesi sinne, jos abstraktit maalaukset kiinnostaa. Kirjastossakin on jotain hauskaa katsottavaa heti sisääntuloaulassa; kerron siitä myös tässä jutussa.

Václav Bostik (6.11.1913 - 7.5.2005) oli tsekkiläinen taidemaalari ja kuvittaja. Jo nuorena hän muutti Prahaan ja sai vaikutteita mm. Cézannen töistä. 1950-luvulla abstraktisuus sai vallan ja hän innostui väreistä sekä muodoista yhä enemmän. Hänen töitään on nähtävillä mm. Prahan kaupungin taidemuseossa.


Městská knihovna, 2. patro / Kunnan kirjasto, 2. kerros
Osoite: Márianské Námesti 1, Staré Mesto (Vanha kaupunki).
Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18.
Pääsymaksu näyttelyyn 120 korunaa, muutoin kirjastoon tutustuminen on ilmaista.

PS. Ja sitten itse kirjastosta: Kirjastossa kannattaa käydä katsomassa alla olevassa kuvassa olevaa huikeaa kirjataideteosta, joka on heti sisääntuloaulassa. Kraaterin muotoon on kasattu satoja kirjoja ja sen sisään voi myös kurkistaa.

Kirjaston kirjapyramidi sivusta päin kuvattuna joulukuussa 2010

Kirjapyramidi sisältäpäin kuvattuna joulukuu 2010

Tsekkiläiset ovat muuten melko lukutoukka-kansaa: tarina kertoo, että jokainen kansalainen lukee vuosittain keskimäärin 10 romaania. Tähän joukkoon on laskettu kaikki imeväisikäisistä vanhuksiin. Keskiverto keski-ikäinen tsekkiläinen lukee siis melko monta kirjaa vuosittain !
Prahassa voit nähdä ihmisiä lukevan kirjoja ja lehtiä paljon enemmän kuin täällä Suomessa, mm. raitiovaunuissa tai metroissa sekä puistojen penkeillä näet lukevia prahalaisia. Myös kahviloissa ihmiset viettävät aikaansa lukemalla kirjoja tai lehtiä samalla kun nauttivat kahvistaan.
Kirjasto toimii samalla periaatteella kuin meilläkin eli ilmainen kirjastokortti hankitaan hakemus täyttämällä ja sitten kortin saatuaan henkilö pystyy lainailemaan kirjoja, lehtiä ja musiikkia tai elokuvia.
Vinkit: Prague Monitor & Wikipedia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig