4. maaliskuuta 2011

Jan Masaryk


Hotel Sibelius, jossa useasti ollaan yövytty, sijaitsee Vinohradyn kaupunginosassa kadulla nimeltä Jana Masaryka. Tähän nimeen olen törmännyt myöhemmin muuallakin ohimennen mainittuna, siispä tässä pieni info siitä, kuka tuo henkilö oikein oli, jolle katukin on nimettynä.


Jan Masaryk (14.9.1886 - 10.3.1948) oli tšekkoslovakialainen poliitikko ja diplomaatti, joka toimi Tšekkoslovakian ulkoministerinä vuosina 1940 - 1948.Jan Masaryk - kuva täältä

Jan Masaryk syntyi Prahassa, hän oli Tšekkoslovakian ensimmäisen presidentin Tomás Masarykin poika. Hän opiskeli Prahassa, ja myöhemmin myös Yhdysvalloissa, josta hän palasi takaisin Prahaan vuonna 1913. Armeijapalveluksensa jälkeen hän alkoi toimia diplomaattina ja oli näissä tehtävissä Yhdysvalloissa vuosien 1919 - 1922 välisenä aikana.

Saksan vallattua Tšekkoslovakian sudettialueet syyskuussa 1938, Masaryk erosi suurlähettilään tehtävistä vastalauseena, vaikka hän jäi silloiseen toimipisteeseensä Lontooseen. Kun Tšekkoslovakian hallitus oli perustettu 1940, Masaryk valittiin ulkoministeriksi. Sodan päätyttyä Jan Masaryk palasi Tšekkoslovakiaan, kotiin, jossa hän jatkoi ulkoministerin virassaan.Ikkuna, josta Jan Masaryk putosi - kuva täältä
10.3.1948 Jan Masaryk löytyi kuolleena ulkoa, yöasuun pukeutuneena, ulkoministeriön virka-asunnon kylpyhuoneen ikkunan alta (Cernin palác, Loretánské náměstí).

Virallisissa tutkimuksissa hänen todettiin tehneen itsemurhan hyppäämällä ikkunasta alas, vaikkakin monet ovat arvelleet, että hänet työnnettiin. Myös KGB:n osuutta asiassa tutkittiin.

Vielä tänäänkään varmuutta asiasta ei ole.Info: Wikipedia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig