1. maaliskuuta 2011

Novinky - UutisiaKevyehköjä uutisaiheita sieltä täältä, lyhyesti:


Prahasta kotoisin oleva Franz Kafka -liitto on kehottanut kulttuuriministeriötä tai muita asiaan kytkeytyneitä henkilöitä ostamaan huutokauppaan huhtikuussa tulevia alkuperäisiä Franzin ja hänen sisarensa Ottlan toisilleen kirjoittamia kirjeitä. Huutokauppa järjestetään Berliinissä, ja kyseessä on 100:n kirjeen kokoelma. Kirjeistä huutokaupan järjestäjät odottavat saavan jopa 500 000 euroa. Ottla, joka oli nuorin Kafkan perheen lapsista, menehtyi natsien keskitysleirillä Auschwitzissa vuonna 1942. Uutinen ei kerro, mistä kirjeet ovat huutokauppaan tulleet.


Tšekkiläiset antavat yhä useammin syntyville lapsilleen enemmän kansainvälisiä, kuin perinteisiä nimiä. Hankaluutena näissä on se, että maan nimipäiväkalentereista ei välttämättä kyseisiä nimiä löydy. Ihmiset ovat alkaneet tehdä valituksia, että uusia nimiä kalentereihin on lisättävä. Coco, Vanessa, Merlin, Tobias ja monet muut nimet juontavat taustansa vanhempien mieltymyksistä esimerkiksi johonkin elokuvaan, tv-sarjaan tai kansainväliseen artistiin. Viimeisten 20 vuoden aikana suosituimmat tyttöjen nimet ovat olleet Tereza, Anna, Eliska ja Karolina. Aivan viime vuosien suosikeiksi ovat tulleet mm. Nikola, Natalie, Adéla ja Katerina. Poikien vastaavat ovat mm. Jan, Jakub, Tomas ja Lukas. Varsinkin korkea-asteen tutkinnon omaavat vanhemmat ovat suurimmaksi osaksi halunneet murtaa vanhoja perinteitä antamalla lapsilleen enemmän kansainvälisiä nimiä.


Prahan eläintarhasta (Praha Zoo) kahdeksan kuukautta sitten karannut Simpy -niminen apina on palautettu takaisin. Apina pääsi pakenemaan pelästyttyään alueella moottorisahan ääntä. Eläintarhan väki on kuitenkin ymmällään, miksi Simpy näyttää olevan masentuntut. Ensimmäisten palautuksen jälkeisten tuntien aikana Japanin Macaque-lajiin kuuluva apina näytti heidän mukaansa olevan totaalisen järkyttynyt. No, kukapa ei olisi saatuaan maistaa vapautta. Macaque-apinat eli helpommin sanottuna Makakit, ovat yleisiä Japanin maaseudulla. Ne elävät puissa ja syövät mitä metsistä löytää. Mikäli Simpy-apinan masentuneisuus helpottaa, on luvassa tämän jälkeen toinenkin ongelma: eläintarhaan jääneet muut apinat eivät välttämättä enää hyväksy Simpyä takaisin laumaansa jäseneksi, ja pahimmassa tapauksessa vanha lauma voi tappaa tämän.


Tsekkiläinen animaatiohahmo Myyrän (Krtek) luoja Zdeněk Miler täytti 90-vuotta viime viikolla. Sen kunniaksi Vltavin Galleriassa Prahassa avattiin näyttely Zdeněk Milerin kunniaksi. Näyttelyssä on näytteillä alkuperäisiä piirustuksia, akvarelleja ja kalvoille piirrettyjä Myyrä-hahmoja, joita animaatiossa on käytetty. (Infoan tästä näyttelystä myöhemmin tarkemmin.)


Prague Postin mukaan tänä vuonna on asunnon ostajien markkinat. Asuntojen hinnat ovat lehden mukaan alhaisimmat sitten vuoden 2008, lainakorot houkuttelevan matalalla ja Prahaan sekä sen läheistyyteen nousee uusia asutusalueita. Lehden haastattelema kiinteistönvälittäjä Jan Zachystal antaa kuitenkin muutaman vinkin, ennen kuin ostajaehdokas lähtee "soitellen sotaan" ja asuntoa ostamaan. Zachystalin mukaan tärkeintä on tarkistaa, että asuntoa myyvä omistaja on aivan oikeastikin asunnon oikea omistaja. Lisäksi on hyvä varmistaa, onko asuntoa vastaan otettu kiinnityksiä, ja että asunnon neliömäärä sekä huoneluku vastaavat esitettyjä arvioita. Parasta olisi ottaa asunnonnäyttöön mukaan rakennusmestari tai joku, joka tietää rakentamisesta ja osaa kysellä myyjältä oikeita asioita. Ostajan on myös varauduttava erinäisiin kuluihin, joita tulee eri asiakirjojen allekirjoituksista ja niiden rekisteröinnistä. Zachystal muistuttaa, että ulkomaalaisilla on yhtäläiset oikeudet ostaa asuntoja maasta, jossa heidät on kirjattu "pysyviksi oleskelultaan" ja esimerkiksi Praha on merkitty henkilön lailliseksi asuinpaikaksi.

Prahalaiset opiskelijat ovat innokkaita hakeutumaan muualle maailmaan oppilasvaihtoihin. Varsinkin yliopisto-opiskelijoiden  kiinnostuksen kohteena ovat Englannin Oxfordin- sekä Cambridgen kuulut yliopistot. Nämä kaksi yliopistoa houkuttelevat vuosittain tuhansia hakijoita tottakai myös muualta maailmasta. Kourallinen prahalaisia yliopisto-opiskelijoita yritti tänä vuonna hakea kyseisiin oppilaitoksiin. Esimerkiksi opiskelija Alexander Malanyuk kertoi Prague Post lehdelle, että asia on hänelle ollut haaveena jo pidemmän aikaa. Cambridgeen pääsy ja siellä kauppatieteiden opiskelu olisi Malanyukin unelma. Hakijoiden joukosta valitaan ne opiskelijat, joilla katsotaan olevan akateemisesti hyvä saavutuksia opinnoissaan ja loppuvalintoihin päässeille pidetään sekä valintakoe että haastattelu. Mikäli valinta osuu näiden jälkeen kohdalle, oppilas saa apurahan lukukausimaksuihin, enintään 90.000 korunaa (3.696 euroa) vuodessa.


Tsekkiläinen kirjailija Arnost Lustig on kuollut 84-vuotiaana. Lustig syntyi Prahassa ja selvisi Auschwitzin keskitysleiriltä. Hän oli juutalaistaustainen ja oli ehdolla Pultzer-palkinnon saajaksi vuonna 2003. Keskitysleirikokemuksen ja sodan jälkeen hän palasi Prahaan ja työskenteli toimittajana. Elämänsä aikana hän kirjoitti novelleja, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia.


Uutisvinkit koottu: Radio Prague, Prague Monitor
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig