16. maaliskuuta 2011

Novinky - Uutisia


Uutisia hyvin lyhyesti:


Tiistaista 15.3. alkaen on Tšekeissä alettu tarjota lippuja Lontoossa 2012 järjestettäviin olympialaisiin. Eri jälleenmyyjät myyvät mm. erilaisia matkapaketteja tulevan kevään aikana. Lippujen hinnat ovat ennätyksellisen korkeat verrattuna esimerkiksi Ateenan olympialaisiin 2004. Alustavasti on arvioitu, että liput ovat keskimäärin Tšekin korunoina noin tuplasti kalliimmat. Avajaisiin myytävät liput ovat hinnoiteltu kaikkein kalliimmiksi. Pekingin olympialaisiin vuonna 2008 myytiin Tšekeissä 9000 lippua.

Japanin ydinvoimalassa tapahtuneet räjähdykset ovat saaneet joditabletit loppumaan myös Tšekeissä. "Tabletit kaikilta valmistajilta on täysin loppuunmyyty, eikä niitä voi tällä hetkellä edes tilata, sanoi eräässä apteekissa työskentelevä Cecilia Šmolíková. Varastot myös loppuunmyyty online-apteekki Petřináchnissa.  "Joditabletteja yritin tilata eilen illalla, mutta vasta tänään kollegani onnistui tilauksen loppuunviemisessä ", sanoi apteekin johtaja Pavel Dvorak, mutta lisäsi, että tilatun erän saapumisesta ei ole varmaa tietoa. Tilaukset riippuvat lääkkeiden toimittajista.  Japanin säteilykatastrofin jälkivaikutukset olivat odotettavissa myös Tšekeissä. Kuitenkaan Japanista tulevan säteilyvaaran ei ole asiantuntijoiden mukaan todettu uhkaavan Eurooppaa.

Kaksi armeijan isoa lentokonetta haki tiistai-iltana 15.3. Japanista tsekkiläisiä takaisin kotimaahansa. Mukaan otettiin myös slovakeja ja puolalaisia. Evakuoitujen mukana on Tšekkien filharmoninen orkesteri, yhteensä 106 jäsentä, jotka olivat kiertueella Japanissa. Aluksi orkesterista lähetetään kotiin osa jäsenistöä, ja loput 65 seuraavat tulevana sunnuntaina. Filharmonisen orkesterin johtaja David Mareček oli keskeyttänyt kiertueen. Koska eri maiden normaalit reittilentokoneet ovat olleet täysin loppuun asti buukattuja, katsottiin, että parasta on lähettää armeijan koneet hakemaan halukkaat katastrofialueelta pois. Tilanne myös Tokiossa on koettu vaaralliseksi ja aluksi annettu alustava viranomaisten tieto, että asiat olisivat hallinnassa ydinvoimalasäteilyn vuoksi, on muuttunut. Maan pääministeri Petr Necas on luvannut, että mikäli koneita tarvitaan lisää, niitä tullaan lähettämään kansalaisten evakuoimiseksi alueelta takaisin kotimaahansa. Ulkoministeriöön ei ole tullut tietoa, että yksikään tsekkiläinen olisi joutunut Japanin järistysalueella uhriksi tai loukkaantunut.

Prahassa sijaitseva Café Braun isännöi tällä viikolla joka ilta keskustelutilaisuuksia, johon kaikki sisään mahtuvat halukkaat voivat ottaa osaa. Iltojen teemana on "Week of Science "ja keskustelujen alustajina on eri tiedealojen asiantuntijoita ja tiedemiehiä. Tarkoitus on saada myös nuoria mukaan ja innostumaan tieteestä, sekä tuoda tiede paremmin lähelle kansalaisia.Uutisvinkit: Radio Prague, Czechposition.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig