Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

2. maaliskuuta 2011

Tšekkiläiset valokuvaajat Adolf Vrhel ja Josef Sudek


Adolf Vrhelin kuva vuodelta 1967 - täältä

Tšekkiläinen valokuvaus 1960-luvulla oli hyvin kirjavaa tyyli- ja teemalajineen. Adolf Vrhel (1935-1975) oli yksi lukuisista tuon ajan kuvaajista. 

Vaikka hän valmistui arkkitehdiksi, hänestä tuli ammattivalokuvaaja, ja  teki yhteistyötä lähinnä Domov (Koti)-lehden kanssa. Hän otti kuvia kodin sisustamiseen liittyen, ja välillä teki kuvauskeikkoja taideteollisuudessa nuorten suunnittelijoiden kanssa, mm.  huonekalu-, tekstiili-, lasi-, keramiikka-ja vaatesuunnittelun saralla. Samalla hän itse suunnitteli ja toteutti omia valokuvaukseen liittyviä intohimojaan ja etsi alituiseen uusia kuvattavia kohteita.

Adolf Vrhelin valokuvia näytteillä 17.4. asti, osoitteessa:


Galerie Josef Sudek, Uvozilla 24.9.2009.


Galerie Josef Sudek

Úvoz 24 , Praha 1 

Avoinna: marraskuusta maaliskuuhun ke-su klo 11 - 17, huhtikuusta lokakuuhun ke-su klo 11 - 19

Galleriassa Josef Sudekin valokuvia, sekä aina toisena vaihtuva näyttely.

Pääsymaksu: 10 korunaa




Josef Sudek Galleria sijaitsee Prahan Hradčanyn kaupunginosassa, Linna-alueen läheisyydessä, Uvoz-kadulla. Talossa, jossa itsekin valokuvaajana toiminut tsekkiläinen Josef Sudek asui vuodesta 1959 kuolemaansa saakka. 

Sudekin talo oli hänen eläessään suosittu paikka ja siellä kokoonnuttiin usein eri taiteilijoiden kesken, heidän joukossaan mm. runoilija Jaroslav Seifert, taidemaalari Jan Zrzavý, arkkitehti Otto Rothmayer ja monet muut.  

Talo täyttyi vähitellen isännän  intohimon myötä lukuisista maalauksista. Talo oli aina Sudekille kiintopiste, josta oli hyvä lähteä kulkemaan läheiseen Petrinin puistoon ja hänen rakastamansa kaupunginosan kaduille. 





Josef Sudekin (17.3.1896 - 15.9.1976) isä oli taidemaalari ja 14-vuotiaana poika muutti Prahaan oppisopimuskoulutusta saamaan. Josefista piti tulla sitoja. Hän kuitenkin rakasti valokuvaamista ja asepalveluksensa jälkeen hän palasi Prahaan.

Josefin oikea käsi oli jouduttu amputoimaan kranaatin osuttua siihen. Valokuvauksesta tuli nuorelle miehelle entistäkin tärkeämpi osa elämää ja hän vaihtoi opiskelualaansa valokuvaukseen.  Työkyvyttömyyseläke antoi hänelle hänelle mahdollisuuden keskittyä valokuvaukseen ja taiteeseen. Vuonna 1927 hän perusti oman studion.



Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen, Sudek kuvasi Prahan hämärtyviä maisemia sekä Böömin metsäisiä miljoitä. Sudek ei koskaan ollut naimisissa, ja häntä kuvattiin ujoksi ja yksinäiseksi. 

Viime vuosina Josef Sudekin töitä on myyty varsinkin erilaisissa taidehuutokaupoissa ja hinnat ovat vaihdelleet muutamasta sadasta dollarista jopa yli 850 000:een euroon, joka saatiin Sotheby´n huutokaupassa eräästä hänen työstään huhtikuussa vuonna 2007.


Sudekin talo on kuin karamelli Uvozilla, 16.6.2007


Info: Wikipedia ja Pragueout 

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig