29. huhtikuuta 2011

30.4. Carodejnice - Noitien yöLauantai-illalla 30.4. syttyvät kokot palamaan eri puolilla Tsekkiä. Tämä hyvin vanha perinne on edelleen voimissaan ja kokkojen poltolla otetaan kesä vastaan.


Wanhoina aikoina näillä kokoilla haluttiin pitää noidat loitolla ja niissä poltettiin myös vanhoja luutia, ja näin noitien kulkupelit pyrittiin tuhoamaan. Tuolloin keskiajalla ihmiset uskoivat, että tänä kyseisenä yönä noidat pitivät kokouksiaan. Paitsi luutien polttamiseen ja noitien hätistelyihin, kokkojen uskottiin pitävän poissa kaikenmoiset demonit ja pahat henget. Kokkojen poltoista jälkeen jääneet tuhkat heiteltiin pelloille, koska sen uskottiin lisäävän varsinkin nautakarjojen hedelmällisyyttä.

Nykyään lapset pukeutuvat tuona iltana noitien asuihin ja ottavat iloisina osaa tähän hauskaan leikkiin. Perinteisesti perheet ovat yhdessä toistensa kanssa, grillataan ja tietysti juodaan olutta. Erilaisia paraateja järjestetään kaupungeissa.Paikallinen kokko - kuva täältä


Ohjelmaa on ympäri Prahaa jälleen kerran, mm:

Kampa-puistossa Vltavan varrella on klo 19 alkaen ohjelmaa lapsille ja lastenmielisille. Upea juhlakulkue starttaa puistosta tuolloin ja suuntana on Malostranske namestin luona oleva puisto, jossa paraatin jälkeen sytytetään iso kokko. Lapsille on mm. pomppulinna. Tarjolla virvokkeita, olutta, viiniä sekä grillattavaa. (Karttalinkki Kampa-saarelle tässä.)

Ladronka-puistossa (Praha 6) ohjelma alkaa klo 15, ja kestää klo 22 asti. Tarjolla täällä mm. Miss Noita-kauneuskilpailu, show-esityksiä ja live-musiikkia. Miss Noita -kilpailun osaanottajille on palkintoina mm. Nintendon pelikonsoli ja digitaalikamera. Harry Potter-tyylillä tehty koulu ja työpaja on myös tapahtumapaikalla. Täälläkin nestemäisiä juomia ja grillattavaa nälkäisille sekä janoisille. (Karttalinkki puistoon tässä.)


Melkoinen ilta ja yö siis tulossa : )

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig