3. huhtikuuta 2011

Obora Hvězda - Rakastuneen miehen rakennelma rakastetulleen

Obora Hvězda- kuva täältä

Kevättä ja kesää kohti mennään, siksi tässä yksi Prahan nähtävyyksistä, jossa kannattaa käydä; edes kerran. Tässä jälleen yksi historiallinen ja hyvin romanttinen paikka teille, jotka etsitte ehkä jotain hieman erilaista matkakohteessanne tutustuttavaksi. 

Tämän rakennuksen on rakentanut hyvin hyvin rakastunut mies omalle rakastamalleen naiselleen muistomerkiksi omasta rakkautensa määrästä. (Ah, kuinka vaaleanpunaista tunnelmointia, mutta kyseinen paikka on ihan mukava vierailukohde varsinkin kesäaikaan. )


Kuva täältä

Paikka sijaitsee Valkeavuorella (Bílé hoře), joka nimestään huolimatta ei ole vuori vaan pikemminkin tasamaastoinen puistoalue.

Valkeavuori on suosikkikohde kävelijöille, paratiisi juoksijoille kesällä ja hiihtäjille talvella. Paikkaan liittyy Valkeavuoren taistelu (tästä infoan myöhemmin lisää).  

Kuitenkin varsinkin kesällä auki oleva paviljonki kätkee kauniin tarinan yksinkertaisen julkisivunsa taakse:

Paviljonki rakennettiin vuosien 1555-1556 aikana Ferdinand II:n pyynnöstä. Hän oli Ferdinand I:n ja Anna Jagellonican poika. Ferninad II oli hyvin koulutettu mies, kiinnostunut taiteesta ja arkkitehtuurista.  Hän sai vaikutteita ja ajatuksia uusplatonismin ja hermetisismin kautta, tunnusti harmonian, mittasuhteet, symmetrian ja symboliikan. 

Mutta eräänä päivänä nuori Ferdinand II rakastui, ja se oli sen jälkeen menoa se ....


Ferninand II - kuva täältä

Ferdinand II meni naimisiin salaa, vaikka tiesi menettävänsä täten oikeuden perintöön itselleen ja jälkeläisilleen. Syvästi rakastunut mies muurasi paviljonkia itse muiden työmiestensä mukana, sillä hän halusi sen olevan rakennettuna hyvin nopeaan tahtiin. Tämä ei ollut helppo tehtävä, sillä paikalla sijaitsi kallio, jota piti myös osittain raivata. Kuitenkin paviljonki valmistui ja hän pääsi näyttämään rakkautensa ilmentymistä nuorikolleen.

Pohjapiirros rakennuksesta on muodoltaan hexagram eli Daavidin tähti. Rakennuksen halkaisija on 40 metriä.  Hexagram muodostuu yhdistämällä kaksi tasasivuista kolmiota. Tällä rakennustavalla on aikojen saatossa saatu aikaan jotakin mystistä, ja se rakennuslajinaan pitää sisällään tästä syystä myös monia legengoja.

Edelleenkin herkkänahkaisimmat saattavat tarinan mukaan kokea jotakin outoa energiaa keskellä paviljonkia; tiedä sitten pitäneekö paikkansa. Rohkeimmat kokeilkoot itse. Daavidin tähti liittyy Jeesuksen syntymään, jolloin samaan aikaan taivaalla nähtiin lentävän komeetan. Tästä tämän rakennustavan aiheiset legendat ovat saaneet alkunsa.
Tarina ei kerro, miten nuorenparin rakkauden loppujen lopuksi kävi, mutta käykäähän te kokeilemassa, miltä tuo ikuisen rakkauden symboliksi rakennettu talo pitää sisällään. Kahvila sieltä ainakin pitäisi löytyä. 

Ja ehkä saatatte tuntea vielä tuon rakastuneen nuorenparin energiavirrat; pitäkää salaisuutenne itsellänne.


Alueen kartta - kuva täältä; klikkaa suuremmaksi


Osoite:

Obora Hvězda, Praha 6 - Liboc, (karttalinkki tässä).

Avoinna huhti-lokakuussa klo 10 -17

Sisäänpääsymaksu 30 korunaa.

Raitiovaunu: Vaihtoehtoja on kaksi, molemmissa joutuu kävelemään hetken matkaa, koska kyseessä on suuri puistoalue:

1: ratikkalinja 22 ja pysäkki Malý Břevnov, Bělohorská-kadulla. Siitä sitten reipas kävelymatka kohteeseen. Mutta kesäkeleillähän se sujuu : )

2: ratikkalinjat 8 ja 36 Evropska-kadulla. Jää pois Divoká Šárka-pysäkillä ja kävele siitä sitten Libocká-kadulle, josta sisäänkäynti puistoalueelle. Siitä loppumatka jälleen kävellen.

JInfo:  Kaupunkikirjat PrahaOsoite:
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig