6. huhtikuuta 2011

Rumcajs - tšekkiläinen animaatiohamoMyyrä eli Krtek on varmasti tunnetuin tšekkiläinen piirroshahmo, mutta yhtenä suosittuna perässä hiihtää Rumcajs eli suomalaisittain "Suutari". (Kieltämättä muuten hieman Suomessakin esitetyn Rosvo Rudolfin näköinen satuhahmo, ettei vain olisi sama?)

Erityisesti ne tšekkiläiset, jotka olivat lapsia 1970-luvulla, muistavat Rumcajsin televisiosta. Tämä satuhahmo seikkaili lapsille television iltasaduissa ja sarjaa tehtiin yhteensä 39 jaksoa. Rumcajsista nauttivat niin lapset kuin aikuisetkin.


Kirjailija itse - kuva täältä

Hahmon loi tšekkiläinen kirjailija, Prahassa syntynyt ja kuollut, Václav Čtvrtek (4.4.1911 - 6.11.1976), oikealta nimeltään Václav Cafourek. Hänen katsotaan seuranneen mm. Josef Ladan, Ondrej Sekoran ja Jan Drdan jalanjälkiä.


Václav Čtvrtek oli hyvin tuottelias kirjailija. Hän on kirjoittanut mm. novelleja, romaaneja ja näytelmiä. Toisen maailmansodan jälkeen hän alkoi työskennellä lasten lehtien parissa sekä Tsekkoslovakian radiossa, jossa hän johti nuorisolle tarkoitettuja ohjelmia. Vuonna 1960-lähtien hän siirtyi pelkästään lastenkirjallisuuden pariin.

Rumcajs teki ensiesiintymisensä vuonna 1967. Tätä hahmoa piirsi myös Čtvrtekin vaimo Manka sekä hänen poikansa Cipisek. Tarinoita on käännetty useille eri Euroopan kielille, kuten Slovakian, Puolan, Bulgarian, Saksan, Unkarin, Romanian, Viron ja Latvian.


4.4.2011  Tšekeissä Google-hakukone kunnioitti Václav Čtvrtekin syntymäpäivää, sillä mies olisi täyttänyt toissapäivänä 100-vuotta. Googlen-etusivun hakukentässä näytettiin Rumcajsin hahmo.


Info: Prague Monitor
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig