24. toukokuuta 2011

Bilá Hora - Valkeavuoren taisteluBilá Hora eli Valkeavuori on Prahan länsipuolella sijaitseva kalkkikiviylänkö. Mikään vuori se ei kuitenkaan ole vaan laakea kaunis puistoalue, jonka hyvänä maamerkkinä on Obora Hvězda (josta infoa tässä linkissä).

Valkeavuorella käytiin 8.11.1620 maan historian tärkein taistelu, jossa vastakkain olivat Böömin protestanttien armeija ja keisarin katoliset joukot. Protestanteilla oli selvä etu: he olivat päässeet vuoren harjalle. Heidän ylipäällikkönsä kuningas Frederik päätti kuitenkin jäädä linnaan, eikä lähteä miestensä mukaan sotimaan. Fredrerikin myötä linnaan jäi useampia sotilaita nauttimaan linnan antimista ruokineen ja juomineen. Taistelu kääntyi tunnin sisällä silmittömäksi paoksi kun protestanttien joukot juoksivat päätä pahkaa takaisin turvaan Prahaan. Katolisten armeija marssi seuraavana päivänä kaupunkiin, eikä tällöin enää ammuttu laukaustakaan. 

Kolmikymmenvuotinen sota oli päättynyt.

Asiasta kiinnostuneille lisää infoa Valkeavuoren taistelussa tässä Wikipedian linkissä.Vinkit: Wikipedia ja Mondo Matkaopas Praha
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig