30. toukokuuta 2011

Dejvice - Luontoa, huviloita ja sosialistista realismia
Vítězné náměstí silloin ennen - kuva täältä


Dejvicen kaupunginosan rakennettu historia alkaa noin 1920-luvulta eli se on melko nuori. Alue on Prahan kaupunginosaa numero 6, karttalinkki tässä.

Sen tärkeä maamerkki on aukio nimeltä Vítězné náměstí (kuva yllä), jonka suunnitteli modernismiin suuntautunut arkkitehti Antonin Engel.  Suuri ympyrä jakaa liikenneväylät viiteen eri suuntaan. Sulassa sovussa niin ihmiset, rautatievaunut ja autot kulkevat, vaikkakin varsinkin ruuhka-aikaan tilanne voi näyttää melko kaaottiselta. Aukion näet kartalla tästä linkistä.


Vítězné náměstí nykyään - kuva täältä

Ympyrän solmukohtana ovat kadut Vítězné náměstí - Evropská (lentokentälle) - Jugoslávských partyzánů - Československé armády -  ja  Kafková.

Dejvicen alue laajeni vähitellen pohjoisen suuntaan ja varsinkin toisen maailmansodan jälkeen rakennetuissa taloissa huomaa sosialistisen realismin piirteitä. Yksi näihin kuuluvista onkin hotelli Crowne Plaza Prague (kuva alla). 


Hotel Crowne Plaza Prague - kuva täältä


Alueella otettiin vuonna 1978 käyttöön metro ja sieltä löytyy vihreän linja A:n päätepysäkki. Pysäkin nimi oli alkujaan Leninova, mutta tänään metroasema kantaa nimeä Dejvicka. Pysäkki on varsinkin monelle turistille tärkeä, sillä siitä pääsee suoralla bussiyhteydellä lentoasemalle.

Dejvicen kaupunginosa koostuu sen ydinkeskustan ulkopuolella ylellisen tuntuisista asuinalueista ja kaupunginosaa hallitsevatkin yliopiston- ja armeijan rakennukset. Lisäksi sieltä löytää viehättäviä hiljaisia ja vehreitä paikkoja, joiden katujen varsia kaunistavat entisajan porvariston huvilat ja suurlähetystöjen hulppeat talot.  


Stromovka puisto talvella - kuva täältä


Dejvicestä löydät kauniin puiston, Stromovkan. Puiston historia on todella vanha, sillä vuonna 1268 silloinen kuningas Přemysl Otakar II hankki sen itselleen metsästysmaiksi. Puistoaluetta siistittiin ja puiden istutusten lisäksi sinne kaivettiin lampi.  Rudolf II:n vallan aikana puistoa laajennettiin ja hän porautti mm. tunnelin Letnaan johtaakseen sen kautta enemmän vettä lampeen. Lisäksi sinne kaivautettiin toinenkin lampi ja puistoon tuotiin eksoottisia eläimiä ja erikoisia kasveja lämpimistä maista. Mutta Maria Theresan vallan aikana puisto koki kovia. Lähes kaikki puut ja pensaat leikattiin tai jopa poltettiin. Maria Theresa koki, että puistolla ei tuolloin ollut antaa mitään Tšekin aatelisille.  

Stromovkan puistoa - kuva täältä

Ajat kuitenkin muuttuivat, samoin hallitsijat. Luonto hoiti itse itseään ja vuonna 1804 puisto avattiin yleisölle vihreäksi keitaaksi, jonne kuka tahansa pääsi kävelemään ja nauttimaan vehreydestä. Toinen katastrofi tapahtui vuonna 2002, jolloin puisto vaurioitui pahoin Vltava-joen tulvista.  Stromovka kunnostettiin ja avattiin yleisölle jälleen huhtikuussa 2003. 

Puiston pinta-ala on 95 hehtaaria ja siellä vietetään aikaa vuodenajoista riippumatta. Vanha kuninkaan metsästysmaja on kunnostettu ja siellä on nykyään museoituna vanhoja sanoma- ja aikakauslehtiä.

Pääset parhaiten puistoon raitiovaunuilla 5, 12, 14 ja 17. Jää pois pysäkillä Výstaviště . Stromovkan päänsisäänkäynti löytyykin miltei heti pysäkin edustalta.


Toinen Devijcen kaupunginosan kaunis luonnonalue on Divoká Šárka. Sieltä löydät puroja ja kallioita, vehreää luontoa, sekä pienen kanjonin. Keskellä valtavaa puistoa on luonnollinen järvi nimeltä "Dzban" (= Syöttäjä), luonnon uima-allas, jossa voi myös uida jos ei välitä kylmästä vedestä.

Tänne kannattaa lähteä kapuamaan ja kulkemaan, jos kunto vain kestää. Vuorenhuipulta näköala on kaunis. Alueella voi vaeltaa pitkin metsäisiä polkuja ja kavuta vuoren harjalle, sekä nauttia upeasta näköalasta ympärille levittäytyvän verheän maiseman kera.  Ja kun Prahassa ollaan, alueelta löytyy tottakai pieni ruokapaikka, jossa voi hetken viivähtää kylmän oluen kera ja syödä vaikkapa grillilihaa. Maauimalakin paikalta pitäisi löytyä, jos hiki pukkaa pintaan. Sen rakennusvuosi on 1930 ja se on edelleen käytössä.

Metro: vihreä linja A, ja päätepysäkki Dejvicka. Sitten vaihto bussiin nro 119, jää pois pysäkillä Divoka Sarka.
 
Raitiovaunut 20 ja 26, astu ulos päätepysäkillä Divoka Sarka. Lähde seuraamaan kalalammelta alkavaa kävelytietä.

Karttalinkki luonnonpuistoalueelle tässä.
 Infot: Prague.net, Prague-stay, ym. netistä löytynyttä


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig