23. toukokuuta 2011

Maltézské náměstí - Hiljainen aukio läheisellä kirkolla, palatsilla ja kahvilalla
Tämän Malá Stranan kaupunginosassa sijaitsevan aukion nimi, Maltézské náměstí (Maltalaisten aukio), liittyy maltalaisiin ritareihin. Vuonna 1169 maltalaisia ritareita asettui asumaan Malá Stranaan tämän aukion lähettyville. 

Kautta aikain tämä aukio on ollut rauhallinen sijainniltaan, ja sitä se on edelleen. Sitä ympäröivät paitsi hiljaisuus, niin kauniit barokkiaikaiset rakennukset. Aukion keskellä on patsas, joka on rakennettu vuonna 1715 ruton taltuttamisen ja sen kaupungistapoistumisen kunniaksi. Patsaan keskellä on Johannes Kastajaa esittävä hahmo. Aukion lähettyvillä oleva suurin rakennus taitaa olla Kostel Panny Marie Vítězné (Voittoisan Neitsyt Marian kirkko). Se sijaitsee Karmelitská-kadulla.  

1600-luvulla rakennetun barokkikirkon tärkein nähtävyys on Jeesus-lasta esittävä vahanukke. Se on puettu hienoihin vaatteisiin ja pukua vaihdetaan usein: nukella on tarinoiden mukaan yli 300 pukua ja uskovaiset ympäri maailman lähettävät sille niitä lisää. Hulppean vaategarderoobin lisäksi nukella kerrotaan olevan parantavia voimia, joita varsinkin Latinalaisen-Amerikan turistit käyvät kyynelsilmin kunnioittamassa. Espanjalaisessa maailmassa Prahan Jeesuslapsi tunnetaan nimellä Bambino di Praga. 

Nuken menestystarina alkoi ruhtinatar Polyxena Lobkovicistä kun tämä lahjoitti häälahjaksi saamansa Jeesuslapsen kirkolle jäätyään leskeksi vuonna 1628. On kerrottu, että eräs herttuatar sai näkönsä ja kuulonsa takaisin, rukoilemalla Jeesuslapsi-nuken edessä. Nuken hienoja asuja voi käydä ihmettelemässä kirkon yläkerrassa sijaitsevassa museotilassa. Niitä on Kiinasta ja Kolumbiasta asti.

PS: Kirkon kaksi gotiikan aikakauden tornia ovat upeat.

Kirkon osoite:  Karmelitská 9, Malá Strana, Praha 1.

Avoinna: maanantaista lauantaihin klo 10 - 18, ja sunnuntaisin klo 13 - 18.

Museotilaan pitää maksaa sisäänpääsy, muistaakseni 40 korunaa, muutoin kirkkoon pääsee sisälle ilmaiseksi. 


Palatsin julkisivua - kuva täältä


Nostitz Palác eli Nostitzin palatsi, on kaunis barokkipalatsi. Se rakennettiin Malá Stranaan tälle aukiolle vuosien 1662 - 1675 välisenä aikana. Palatsin rakennutti rikkaaseen aatelissukuun kuuluva Chamberlainin kreivi Jan Hartvik Nostitz-Rieneck. Arkkitehdiksi epäillään Francesco Carattia, sillä rakennus myötäilee muita sen ajan italialaisarkkitehtien jälkiä ja Caratti suunnitteli tuolloin muitakin Prahan palatseja, kuten Cernin palatsin. Rakennus sai hulppeat rokokoo-tyylisen porttaalin vuonna 1760. 

Nostitzien perhe vaikutti merkittävästi Prahalaiseen kulttuurielämään Prahassa. Muun muassa Frantisek Antonin Nostitz perusti ja rahoitti rakentamista silloin kutsutun Nostitz Teatterin (nykyinen Stavovské Divadlo) suhteen, jossa soittivat tärkeät muusikot, kuten Mozart aikoinaan. Suku asui rakennuksessa vuoteen 1945 ja edelleen suvun rahastosta tuetaan nuoria lahjakkaita taiteilijoita. 

Nykyään tässä palatsissa sijaitsee Kulttuuriministeriö.Brasserie Café de Paris sijaitsee aukion laidalla. Perheomisteinen kahvila oli toiminnassa vielä 1,5 vuotta sitten kun tällä paikalla käytiin, mutta sen tämän hetkistä tilaa en tiedä. Tsekataan asia kun seuraavaksi Prahassa käydään. Kahvilasta on saanut mm. hyvää lounasta kahvilapalvelujen lisäksi, sekä mm. viinejä, cocktaileja, ranskalaista bistrotunnelmaa unohtamatta. 

Osoite: Café de Paris, Maltézské náměstí 4, Malá Strana, Praha 1


Infot: Prague information.eu, Mondo Matkaopas Praha
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig