Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

4. toukokuuta 2011

Trojský zámek - Kreivi Sternbergin metsästyslinna



Komea barokkityylinen Troijan palatsi (Trojský zámek) sijaitsee hieman Prahan laitamilla, aivan Prahan eläintarhan vieressä. Kauniina kesäpäivänä tänne kannattaa lähteä tutustumaan, sillä täältä löydät upean ranskalaistyylisen muotopuutarhan, näyttäviä veistoksia, sekä tietysti itse palatsin kauniisti sisustetut suuret salit.

Kunnianhimoinen aristokraatti, kreivi Václav Vojtěch Sternberg, rakennutti 1600-luvun lopussa vaimolleen ja tyttärelleen hulppean Troijan palatsin. Se sijaitsee Vltava-joen rannalla, hieman Prahan keskustasta joen alajuoksun suuntaan. Palatsi rakennettiin tuolloin pääasiassa perheen kesäkäyttöön, huvilaksi. Se on sisältä hieno, sillä rakennuksen seinä- ja kattomaalaukset erottuvat todella edukseen. Maalaukset ovat eeppinen ylistyslaulu kreivi Sternbergin ajan hallitsijahuoneelle, Habsburgeille.

Troijan palatsia rakentaessaan kreivillä oli tavoitteena paitsi kohentaa omaa, mutta myös koko Böömin silloista aatelin mainetta. Hän halusi rakentaa palatsistaan ylellisen metsästyslinnan, jossa hän voisi kestitä keisaria läheiseen Stromovkan puistoon tehtyjen metsästysretkien jälkeen. Prahan rikkaimpana miehenä Sternbergillä oli varaa rakentaa äärimmäisen ylellisesti, ja sen hän myös teki.

Burgundilainen arkkitehti Jean-Baptiste Mathey (1630-1695) toi Prahaan mukanaan Ranskan barokin ideoita. Itse rakennusmestarina hääri Silvestro Carlone. Palatsin tontilla jouduttiin tekemään kalliita maansiirtotöitä, jotta palatsi voitiin rakentaa juuri siihen paikkaan mihin kreivi sen halusi. Tavoite oli, että palatsin ikkunoista oli esteetön näköala Prahan linnaan. Palatsin miljööseen kuuluivat myös tallit ja viereinen viinitila. Siellä sijaitsi myös oma mylly ja kaksi kasvihuonetta, eikä vähäisimpänä: palatsin oma panimo.

Kreivin kuoltua linnan peri hänen lapsenlapsensa John Sternberg. Tämä kuitenkin myi linnan vuonna 1763 keisarinna Maria Theresalle kesäasunnoksi. Tämän jälkeen palatsia myytiin useaan otteeseen, kunnes sen viimeinen omistaja oli maanviljelijä Alois Svoboda. Vuonna 1922 hän antoi palatsin ja sen kaikki maat valtiolle, joka rakennutti sinne mm. eläintarhan ja kasvitieteellisen puutarhan. Vuodesta 1989 palatsi on kuulunut Prahan kaupungille ja se on avoinna yleisölle.


Ilmakuva palatsin puutarhasta - kuva täältä

Trojan palatsin puutarha kuihtui kommunismin aikaan ja jouduttiin luomaan myöhemmin kokonaan uudestaan, koska pelkällä kunnostuksella sitä ei enää saatu elvytetyksi. Samalla menetettiin ehkä hieman alkuperäistä tunnelmaa, mutta upea puutarha on tänäänkin.

Puutarhan keskiakseli johtaa joelta palatsin pääovelle. Alaosa on muotopuutarhaa, jonka keskipisteenä on pyöreä suihkukaivo. Sen veistokset ovat muuten alkuperäisiä. Yläterassia rajaa muuri, jonka harjalla on isoja terrakottavaaseja. Hevosenkengän muotoisia portaita ympäröivät kauniit eloisan oloiset veistokset, jotka esittävät jumalten ja jättiläisten kamppailua. Portaiden ja patsaiden tumma kiviaines on hieno kontrasti palatsin vaaleille seinille ja punaisille korostuksille.

Palatsin kauniiden salien lisäksi sisätiloissa voi ihailla 1800- luvun Tsekkitaidetta ja lisäksi erilaisia vaihtuvia taidenäyttelyitä.





Trojský zámek

Osoite: U Trojské zámku 1, Praha 7  (karttalinkki tässä).

Palatsi on avoinna yleisölle huhti-lokakuussa tiistaista sunnuntaihin klo 10 - 18.

Sisäänpääsymaksu aikuisilta 140 korunaa.

Parhaiten palatsiin pääsee metrolla ja bussilla, mutta myös kesäaikaan laivalla:

Metro ja bussi: punainen metrolinja C, pysäkki Nádraží Holešovice. Ota siitä bussi, joka menee eläintarhaan eli bussin numero 112 tai bussi, jossa lukee Praha Zoo.

Laiva: Nové Meston eli Uuden puolen laiturista (selvitän myöhemmin osoitteen.)



Infot: Wikipedia sekä Näe ja koe Praha
SHARE:

2 kommenttia

  1. Upea kohde, jossa en kyllä valitettavasti ehtinyt käydä. Mutta sen huomasi, kun meni eläintarhaan.

    VastaaPoista
  2. Me olimme kerran menossa, mutta paikka olikin suljettu juuri maanantaisin ja palasimme bussilla takaisin keskustaan. Ensi kerralla tarkistetaan aukiolo, ennen kuin lähdetään paikalle. Mutta hienolta näytti rakennus puutarhoineen portin takaa katsottuna, upea varmasti on myös sisältä.

    VastaaPoista

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig