4. kesäkuuta 2011

Yliopiston kasvitieteellinen puutarha on rehevä keidas Prahan keskustassaYliopiston puutarhaa - kuva täältä


Prahassa sijaitseva Kaarlen yliopiston kasvitieteellinen puutarha on yksi Euroopan vanhimpia. Puutarha sai alkunsa jo 1400-luvulla ja alunperin se sijaitsi toisella puolella Vltava-jokea, Smichovin penkereellä. Sieltä löytyy yhäti myös katu nimeltä V Botanice. 1800-luvun lopulla puutarha muutti sen nykyiselle paikalleen Na Slupi kadulle, jossa se onkin sijainnut jo 112 vuotta.

Puutarha oli alun perin jaettu kahtia, jonka toista puoliskoa johdettiin saksalaisen yliopiston toimesta ja toista tsekkiläisten. Vuoden 1945 jälkeen saksalainen yliopisto sulautettiin tsekkiläiseen ja puutarhat saivat johtajansa yhteisestä Kaarlen yliopistosta.  Paitsi että puutarha antoi hienon rentoutumispaikan luentojen välillä, opiskelijat tekivät myös yleisiä kasvitieteellisiä tutkimuksia ja väitöskirjoja puutarhaan liittyen.

Tänään puutarha on kaikkien siitä kiinnostuneiden käytettävissä ja sinne pääsee vierailemaan ken haluaa. Pääsymaksu on 50 korunaa aikuisilta. Puutarhasta löytää mielenkiintoista nähtävää ja ainutlaatuista kasvistoa. Ihmetellä voi vaikkapa vanhoja kaktuksia tai eksoottisia lintuja. Puutarhasta löytyy siis myös jonkin verran elämiäkin.

Kaarlen yliopiston puutarhan pinta-ala on 3,5 hehtaaria ja se on upea rauhallinen keidas keskellä vilkasta Prahan kaupunkia. Sisään päästessäsi huomaat olevasi keskellä rauhaa ja kaunista luontoa; kiire on jäänyt taa.

Esittelyn puutarhasta ja vaikkapa siellä järjestettävistä konserteista löydät tästä, klikkaa: Yliopiston puutarha.


Botanická zahrada Univerzity Karlovy v Praze (Botanical Garden, Charles University, Faculty of Science)

Na slupi 16, Praha 2, Nové Mesto eli Uusi puoli (karttalinkki tässä).

Lähin raitiovaunupysäkki: ratikkalinjat 18 ja 24 kulkevat Na slupi-kadulla, jää pois pysäkillä Botanická zahrada, puutarhan portti on kulman takana.


Info: Prague Radio
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig