20. heinäkuuta 2011

Yle Teemalla tänään Milos Formanin elokuva !
Tänään keskiviikkona tulee Yle Teemalta klo 22.40 Oscar-palkitun tsekkiläisen ohjaajan Milos Formanin ihastuttava nuoruustyö Vaaleaverikön rakkaus (Lásky jedné plavovlásky, Tshekkoslovakia 1965). Elokuva kuuluu Tšekkoslovakian uuden aallon kirkkaimpiin helmiin. 

Elokuva on sympaattinen tarina pikkukaupungissa asuvasta tehtaantytöstä, joka rakastuu nuoreen pianistiin ja seuraa tätä Prahaan. Todenmakuinen komedia oli Formanin läpimurto ohjaajana.


Kuva täältä

Tapahtumat sijoittuvat pieneen teollisuuskaupunkiin lähelle Prahaa. Kaupungin leivänantaja on maan suurin lastenkenkiä valmistava tehdas. Tästä seurauksena kaupungin sukupuolijakauma on kaikkea muuta kuin tasainen: 2 000 nuorta naista vastaan 200 miestä, joista heistäkin suurin osa naimisissa.

Niinpä tehtaan asuntolassa onkin puhe siitä mistä puute. Nuoret naiset puhuvat miehistä ja rakkaudesta, oikeasta elämästä, josta he vähän tietävät. Virkistystä autiuteen tarjoavat kaupungissa järjestettävät reservin kertausharjoitukset. Univormut miesten päällä peittävät jopa sen seikan, että miehet eivät ole enää kovin nuoria. Reserviläisille järjestetään illanvietto, ja sinne myös elokuvan päähenkilö Andula suuntaa ystävineen.

Naiset kohtaavat innokkaita sotilaita, mutta Andulan kohtaloksi koituu hänen sattumalta kohtaamansa pianisti Milda. Andula rakastuu.Info: Yle Teema
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig