11. elokuuta 2011

Dům U Dvou zlatých medvědů


Portaalin kuva täältä


Dům U Dvou zlatých medvědů eli Kahden Kultaisen Karhun talo on suljettu yleisöltä. Mutta sen kaunista renesanssiporttia (portaalia) kannattaa käydä katsomassa.

Tämä suuri renesanssirakennus on yksi Prahan vanhimpia taloja. Se rakennettiin vuosien 1559 - 1567 välisenä aikana käyttämällä hyväksi kahta vierekkäistä taloa.  Kaunis portaali on lisätty rakennukseen vuonna 1590. 

Koska Prahassa ollaan, tähänkin taloon liittyy mystinen tarina: huhun mukaan talossa on salainen käytävä maan alla, joka johtaa Vanhan kaupunginaukion alle sekä Týnin kirkkoon. 

Rakennuksen omisti muinoin rikas kauppias, Lorenc Stork, joka pestasi palvelukseensa hoviarkkitehti Bonifaz Wohlmutin. Wohlmut on mm. suunnitellut Pyhän Vituksen katedraalin kattoratsastajan. Tämän renesanssipalatsin portaali on juuri Wohlmutin suunnittelema, jossa on reliefinä kaksi karhua. Portaali on Prahan kauneimpia renesanssiportaaleja. Rakennuksen sisäpihalla, jonne ei ainakaan tällä hetkellä turistit pääse, ovat säilyneet upeat arkadit. Nekin ovat peräisin 1500-luvulta ja myötäilevät Joonianmeren ja Toscanan pilareita. 

Portaali illalla - kuva täältä


Rakennus on pitkän historiansa aikana vaihtanut omistajaa useasti. Siinä on sijainnut mm. panimo, joka kantoi samaa nimeä kuin rakennus itse; "Kaksi Karhua". 1800-luvun lopulla jotkut keksivät idean, että Vanhankaupungin aukiolta rakennettaisiin leveä tie, joka liittäisi yhteen sen, sekä Wenceclauksen aukion. Talot, jotka joutuisivat ko. tien alle, purettaisiin. Näihin olisi kuulunut myös Kahden Karhun talo. Kansalaiset nousivat kuitenkin protestiin, eikä ideaa toteutettu. 

Vuonna 1885 tässä rakennuksessa syntyi saksalais-tsekkiläinen Egon Erwin Kisch. Hän oli saksankielinen juutalainen, joka toimi kirjailijana ja journalistina. Kisch on kirjoittanut mm. sosialististä yhteiskuntakritiikkiä. 

Talo kunnostettiin 2000-luvulla ja se toimii tällä hetkellä Prahan kaupunginmuseon alaisuudessa, ja siellä on sijoitettuna mm. eri hakemistoja

PS. Samalla kadulla palatsin kanssa sijaitsee eräs erittäin hyvä ravintola, jossa ollaan käyty syömässä vatsamme täyteen maukasta tsekkiruokaa. Ravintola on Restaurace Mjelnice (info siitä tässä), osoite Kožná 14.


Dům U Dvou zlatých medvědů
Kožná 1, Praha 1 - Staré Mesto eli Vanhakaupunki (karttalinkki tässä).


Info: Prague.cz, sekä Näe ja koe Praha
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig