12. elokuuta 2011

Paštika & Pâté du Chef Delicatessen
Pateeta leivälle - kuva täältä
Paštika =Patee

Oheisen jutun on kirjoittanut toimittaja Elizabeth Haas ja se on julkaistu netissä 8.2.2011.
Olen artikkelin itse suomentanut ns. suurpiirteisesti. Jutun lopussa on linkki aitoon nettiartikkeliin, jos jokin asia jäi kiinnostamaan.


"Lueskeltuani lehteä nimeltä Royal Wedding Media Blitz, luin lehden eräästä artikkelista Kate Middletonin haastattelun, jossa hän ilmoitti syövänsä hyvillä mielin pateeta. Itselleni jäi kuitenkin epäselväksi, mitä artikkelin kirjoittaja yritti sanoa herttuattaresta: että hän ei ole niin maanläheinen kuin kaikki luulevat? Tai ehkä hän tarkoitti juuri päinvastoin. Ongelma on mielestäni siinä, että pateeta ei pitäisi luokitella joko ylelliseksi herkuksi tai maalaismaiseksi välipalaksi. En itse koskaan oikein ollut tullut tutuksi pateen kanssa, kunnes muutin Prahaan ja huomasin, että patee on tämän maan kansallinen pakkomielle.  

Verrattuna niin moniin eri eineksiin, jotka ovat ostoksien tai tuliaisien kohteita Euroopassa (mm. suklaa eri muodoissa, leivät, juustot, makkarat, yms.), on paštikan eli pateen ostaminen Tšekeistä tuliaiseksi harvinaista. Verrattuna klassisen pateen ranskalaiseen versioon (sisältäen kermaa, voita, konjakkia, broilerin maksaa ja rasvaa), tšekkiläiseen paštikan perusaines on sian maksa (játra) ja laardi (vepřové sádlo) . Ainesosat paštikaan vaihtelevat alueittain ja perheittäin, mutta tekotapa yleensä pysyy samana. Ennen vanhaan paštikaa tehtiin maaseudulla keittiöissä, joissa vuosisatojen ajan se kuului vuotuisien sianteurastus -juhlien yhtenä osana.  

Domácí Kuchařka eli Tšekkiläisen keittokirjan kirjoittanut Magdalena Rettigová, vuonna 1826, omisti kirjassaan kokonaista viisitoista sivua  paštika-resepteille.
Paštika on Tšekeissä suosiossa ja elintarvikekaupoissa näitä patee-säilykkeitä huomaa esimerkiksi tonnikalapurkkien lähettyviltä. Ennen vanhaan pateeta sisältäneet lasipurkit koristeltiin kauniilla kankailla tai/ja langoilla sekä nauhoilla, mutta nykyään pakkaus saattaa olla hyvinkin nykyaikaisempi ja tavallisempikin. Makulajitelmia on useita, mm. Moravian paštikaa viinillä tai paštikaa  mustapippurilla mauastettuna (joka on kuulemma erittäin hyvää levitettynä valkosipuli-paahtoleivälle), sekä turkkilaista paštikaa kananmunalla.


 

Yksi tätä herkkua myyvä taho Prahassa on  Pâté du Chef -niminen myymälä, joka on erikoistunut ranskanalueen pateisiin. Kaikkea muutakin löytyy, joten rohkeasti vain kokeilemaan: valitse vaikka patee, jossa on sekoitus hanhesta, ankasta ja lohesta. Nauti hirven ja villisian pateita  karpaloiden, luumujen ja pekonin kanssa, kyytipojaksi lasillinen portviiniä tai samppanjaa ja hasselpähkinöitä. Me maistoimme Brysselin pateeta, jossa on kanan maksaa ja karpaloita, ja joka äskettäin voitti Apetit-lehden lukijoiden palkinnon. Pateiden hinnat vaihtelevat 30-50 CZK/100g."Myymälä ulkoapäin - kuva täältä
Pâté du Chef Delicatessen
 
Myslíkova 32 (sisäänkäynti Spálená 1), Praha 2 (karttalinkki tässä)


Avoinna: ma-pe 8:00-19:00, la 9:00-17:00 ja sunnuntaisin suljettu.Raitiovaunut: 3, 9, 14 ja 24 kulkevat Spálena-kadulla, jää pois Lazarská-pysäkillä, siitä on kivenheitto kauppaan.


Kotisivut löydät tästä: http://www.pastikovyobchod.cz/(Artikkeli löytyy alkuperäisenä tästä linkistä.)
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig