26. elokuuta 2011

Tyttö Žižkovista - Olga HavlováPrahan Žižkovin alueella on nimetty katu Olga Havlován mukaan, joka oli ex-presidentti Vaclav Havelin ensimmäinen puoliso, kertoi Prahan Radio 24.8.2011.


Entinen maan "ensimmäinen nainen" oli hyvin suosittu kansalaisten keskuudessa, vaikka usein julisti itsensä olevan "Žižkovin patriootti", alueella, jossa hän syntyi ja varttui. Olga Havlová kuoli syöpään vuonna 1996.

Kadun sijainnista ei minulla ole tätä kirjoittaessani vielä tietoa. Olga Havlová oli toisinajattelija, kuin myös miehensä.  Hänen kerrotaan olleen hyvin karismaattinen henkilö, joka otti osaa myös köyhien ja orpojen auttamistyöhön suurella sydämellään. Hän oli moraalinen esikuva Tšekin yhteiskunnassa.


"Tyttö Žižkovista," kuten hän kutsui itseään, Olga Havlova syntyi samaisella työväenluokan asuinalueella Prahassa 11. heinäkuuta 1933. Hänen perheensä oli köyhä, ja lapsuus kului pienituloisen perheen hoivassa, jonka auttamiseksi nuori Olga teki osa-aikaistyötä niin paljon kuin hän vain ehti. Hän tapasi tulevan miehensä Václav Havelin vuonna 1956, ja meni naimisiin kahdeksan vuotta myöhemmin vuonna 1964. Molemmat työskentelivät tuolloin maanalaisessa Na Zabradli -teatterissa.
 
Milena Cerna, yksi Olga Havlovan lähimmistä ystävistä, tapasi ensimmäisen kerran hänet vuonna 1966 eräässä Havelin näytelmän ensi-illassa.  Tästä alkoi vuosikymmenten ystävyys. Vuonna 1993 Olgasta tuli johtaja ensimmäiseen hyväntekeväisyysjärjestöön Tšekeissä, jonka tavoitteena oli auttaa vammaisten, vanhusten ja köyhien orpolasten asemaa.  

Milena Cerna muistaa persoonallisen Olga Havlovan seuraavasti:
 
"Olgalle tärkeimmät asiat olivat oikeudenmukaisuus, moraali, ja erityisesti työ, jolla on tietty tavoite. Hän ei esimerkiksi pitänyt ns. suurista sanoista kun ihmiset ihailivat tai imartelivat häntä. Hän oli erityisen mieltynyt vanhojen ja vammaisten auttamiseen, ja hän oli aina kiinnostunut tietämään, mikä tekisi heidän elämänsä helpommaksi. "

 
Olga ja Václav - kuva täältä
Miehensä Vaclav Havelin vankeusaikana Olga Havlova oli henkilö, jonka henkistä koskemattomuutta ja valtaa kunnioitettiin, mikä näkyi myöhemmin ajasta tehtynä kirjana, jossa on mm. kirjeenvaihtoa pariskunnan kesken.


"Uskon, että presidentti Vaclav Havel arvosti Olgan valtaa, henkilökohtaista ja henkistä koskemattomuutta, ja että hän aina jaksoi kuulla häntä. Nämä kuulemiset kuvastuvat hyvin pariskunnan kirjeenvaihdosta. Kirjeenvaihto osoittaa myös Václavin suurta kunnioitusta Olgan persoonallisuuteen ja tämän kykyyn hoitaa asioita. "
Info: Praha Radio
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig