18. syyskuuta 2011

Minulosti a současnosti


Viime Prahan reissulla kävimme tutustumassa Prahan kaupunginmuseoon. Siitä lisää myöhemmin, mutta museon pienestä lasivitriinistä ostimme seuraavat kaksi kirjaa (kuva yllä), jotka ovat näin historiaa rakastavalle kertakaikkisen hyvä ostos.


Kirjojen tekijät ovat Václava Jansy ja Jana Minaříka, sekä nimeltään kumpikin "Starou Prahou". Kirjoissa on aina yhdellä aukeamalla kuva yhdestä Prahan Staré Meston kadusta 1700-1800 -luvuilta, ja sivun toisella puolella kuva nykypäivästä, samalta kohtaa. Vanhat kuvat ovat otettu taiteilijoiden maalauksista eli tauluista. On hieno tutkia kuvia ja katsoa, miten maisema on muuttunut. Joidenkin katujen kohdilla menneisyys on hyvinkin sama kuin nykyisyys. 

Ohessa kaksi kuvaa teillekin katseltavaksi:

Nykyinen Náměstí Curieových löytyy aukiona tänä päivänä edelleen Vltava-joen rannalta, läheltä Čechův most eli Čechůvin siltaa (karttalinkki tässä). Vuonna 1897 aukion nimenä on ollut Masné Krámky V Zidech ja silloin se on toiminut pienenä torina. 

Wanhassa kuvassa olevan rakennuksen paikalla sijaitsee tänään asuinkerrostalo, mutta muutoin aukio on saanut pitää itsensä sellaisenaan eli avoimena paikkana. Joku kahvikojukin on paikalla, joten markkinatouhua yritetään pitää yllä.


Aukio 1800-luvun lopulla ....
... ja sama aukio vuonna 2007.

Nämä kirjat olivat hyvä ostos, hinta yhteensä kahdelta kirjalta 40 euroa. Sivuja kirjoissa on kummassakin noin 220. 

Harvoin mitään ihmeellistä matkoilta tuodaan tullessamme muistoksi. Vaikka antikvariaattien ikkunoiden takaa on huomattukin joskus melko hienoja kirjalöytöjä, niin sinne ne ovat jääneet. 

Mutta nämä ihanuudet pääsivät hyvään kotiin : )


Otsikko: Minulosti a současnosti = Ennen ja nyt
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig