24. syyskuuta 2011

Mozartin oma katu ja Bertramka-huvila (Mozart-museo)

Mozartin oma katu 14.9.2011

Herra Mozart on saanut oman kadun siksi, että kadun varrella sijaitsee huvila Bertramka, jossa hän vietti aikaansa säveltäessään oopperaa Don Giovanni. 

Smíchovin kaupunginosassa sijaitseva katu Mozartova vie kulkijan suoraan huvilalle, joten siinä ei voi eksyä. Huvila tunnetaan myös nimellä Mozartin museo, ja se on ehkä normaalille turistille hieman syrjässä, sillä prahalaiset eivät suuressa arvossa paikkaa pidä. Meidän siellä käydessämme kivetyt polut olivat täynnä puista tippuneita kuolleita lehtiä, ruoho leikkaamaton ja huvilakin itsessään pienen remontin tarpeessa. 

Paikka on kuitenkin Mozartin ihailijoille yksi varma tutustumiskohde, sillä siellä voivat herkimmät fanit eläytyä säveltäjän silloiseen aikakauteen ja tuntea vielä sen ajan tunnelman; sen raihnaisessa olomuodossa tosin. 


Bertramka-huvila silloin ennen, kuva otettu museon lasivitriinistä.

Bertramka on rakennettu 1600-luvulla alunperin maalaistaloksi. Museon vanhoista kuvista on nähtävissä, että talo on sijainnut yksinään rinteessä, jota ovat ympäröineet puut ja pensaat. 

Rakennus laajennettiin 1700-luvulla tilavaksi huvilaksi. Näissä maisemissa oli tuolloin Prahan maaseutu, ja siellä täällä näki pieniä maalaistaloja ja hedelmäpuutarhoja, sekä viininviljelijöiden asuntoja, joihin rikkaat prahalaiset pakenivat kesäisin kaupungin helteitä ja löyhkää. Nykyään näitä silloisia taloja on jäljellä enää jokunen, mutta Bertramka on melko hyvin säilynyt muistomerkki 1700-luvulta.


Sanovat sen olevan Mozartin cembalo - kuva museon lasivitriinistä

Mozart ja hänen vaimonsa Constanze olivat täällä huvilanomistaja säveltäjä František Dušekin vieraina kun Mozart teki luomistyötään Don Giovanni opperan kanssa vuonna 1787. Mozartin kerrotaan kirjoittaneen oopperansa alkusoiton puutarhapavlijongissa vain muutama tunti ennen ensi-iltaa Nostizin teatterissa Prahan Vanhassakaupungissa.

Dušekit olivat Mozartin vanhoja tuttuja. Huhuttiin, että Mozartilla olisi ollut jotain vispilänkauppaa rouva Dušekin kanssa ja tämän väitetään patistaneen Mozartia sävellystyönsä loppuunsaattamiseksi niin, että olisi lukinnut miehen huoneeseen, eikä päästänyt tätä ulos ennen kuin ooppera oli valmis. 


Betramka-huvila syyskuussa 2011

Mozart sai Prahassa sävellyksellään hyvin lämpimän vastaanoton, josta hän oli jäänyt Wienissä paitsi. Hän nautti täysin siemauksin suosiostaan, joka valtasi silloisen Prahan. Hänen kerrotaankin sanoneen: "Minun prahalaiseni ymmärtävät minua".


Huvila sisältä syyskuussa 2011

Bertramka on entistetty, mutta mielestäni siihen pitäisi enemmänkin paneutua ja laittaa paikka kuntoon rokokooaikaan suuntautuen vielä paremmin ja tuoda Mozartin myös enemmän tykö. 

Puutarhassa järjestetään kuitenkin kesäisin Mozart-konsertteja, joihin se on varmasti ainutlaatuinen paikka säveltäjämestarin sävellyksien kuuntelemiseksi.

Lisää asiasta: Bertramka.com

Bertramka

Mozartova, Praha 5, Smichovin-kaupunginosa (karttalinkki tässä).

Miten mennä: ota ensin metrolinja B, keltainen. Jää pois asemalla Anděl‎.  Siirry raitiovaunupysäkille kadulle Plzeňská ja ota ratikka nro 4. Jää pois pysäkillä Betramka (heti seuraava pysäkki). Sitten kartasta Mozartova-kadun tarkistus ja kävelymatka Betramkaan.

Avoinna seuraavasti: huhti-lokakuu joka päivä klo 9 - 18, marras-maaliskuu joka päivä klo 9:30 - 16.

Pääsymaksu aikuisilta 110 korunaa.Infot: Näe ja koe Praha, omaa tekstiä, kuvat omat

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig