Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

24. lokakuuta 2011

Kafkan muistolle omistettu patsas



80 vuotta Franz Kafkan kuoleman jälkeen vuonna 2004 hän vihdoin sai patsaan Prahan kaupunkiin. Tässä infoa siitä, jos haluatte Prahan reissullanne käydä patsasta katsomassa.

Kafkan muistolle omistettu patsas, syyskuu 2011


Juutalaiskaupunginosassa Josefovissa on pienellä ja rauhallisella aukiolla, keskellä  Dušní-katua, sijoitettu patsas Franz Kafkan muistolle. Patsaan paikan on kerrottu valikoituneen siksi, että se sijaitsee juuri sillä kohdin, jonka Franz Prahassa asuessaan aikuisiällä näki  omasta ikkunastaan. 

Suurimman osan elämästään Kafka asui juuri Juutalaiskaupunginosassa, ja tästä asuinalueesta on myös kuvauksia hänen novelleissaan ja romaaneissaan. Franzin aikaisesta asuinalueesta Josefov on kuitenkin muuttunut. Entinen asuinalue on tänä päivänä haluttua ja kallista, mutta kieltämättä upea historiaa ja arkkitehtuuria rakastavalle.

Patsaan edustalla on pieni kolmionmuotoinen aukio, jossa on penkkejä, joihin kulkija voi istahtaa ja nauttia hetken tunnelmasta.. Itse syyskuussa 2011 eräällä näistä penkeistä istuessani ja katsellessani illan hämyssä kelmeässä valossa hohtavaa patsasta, pystyin irtautumaan Franzin ajan Prahaan; näille mukulakivikaduille 1900-luvun alkuun, lasten heleisiin ääniin ja rakennusten antamaan tunnelmaan. 

Paikka on kaunis. Parempaa paikkaa patsaalle ei Prahassa kieltämättä kyllä ole.

Patsas illalla, 14.9.2011

Patsaassa Kafka itse ratsastaa Espanjalaisen synagogan edessä kasvottoman ja ruumiittoman pukumiehen olkapäillä. Tämän jättiläishahmon puvun tyhjä kaula-aukko näyttää valmiilta imaisemaan pienen ihmisen syövereihinsä. Ilmeettömältä romaanihahmoltaan näyttävä Kafka osoittaa omalla sormellaan suuntaa tälle ohjastavalle byrokratiahirviölle. Kafka oli byrokratian kovin kriitikko, mutta itsekin byrokratian yksi työkaluista.

Jaroslav Rona, joka on suunnitellut Kafkan muistomerkin, on kertonut, että tämä paikka, jossa katolinen kirkko ja synagoga seisovat vierekkäin, saa juuri erityisen merkityksen patsaan sijaintia ajatellen. 

"Kafka itse", syyskuu 2011

 
"Kafkalla oli tapana kävellä täällä joka päivä, koska hän asui toisella puolella  Dušní-kadun talossa numero 27 ", Rona kertoo. 

Pitkä musta veistos edustaa siis päätöntä miestä, jonka harteilla Kafkan hahmo istuu. Kuvauksen nuori mies, joka ratsasti toisen hartioilla läpi yön Prahan kaduilla, näkyy Franz Kafkan varhaisemman kauden  novellissa "Kuvaus taistelusta" (Description of a Struggle). 

Kafka, syyskuu 2011


Käyhän katsomassa patsasta, seuraavassa "ajo-ohje":

Lähde kävelemään Vanhankaupungin aukiolta Pařížská-katua eteenpäin, kohti jokea. Käänny Široká-kadulle (eli oikealle kääntyvä katu) ja jatka eteenpäin. Saavut hyvin pian Dušni-kadun aukiolle, jossa on kolmion muotoinen alue (jossa on istuinpenkkejä). 

Patsas löytyy siitä, Espanjalaisen synagogan vierestä. (Karttalinkki tässä).


Info: Mondo matkaopas Praha ja Wikipedia

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig