30. lokakuuta 2011

Karel Havlíček Borovsky


Kuva täältä

Tšekkiläinen runoilija, lehtimies ja poliitikko Karel Havlíček syntyi 30.10.1821 Přibyslavin kylässä. Tänään hänen syntymästään tulee kuluneeksi tasan 190 vuotta. 

Karel Havlíček käytti nimenään myöhemmin nimeä Karel Havlíček Borovsky.  

Havlíček syntyi varakkaaseen kauppiasperheeseen. Hän kirjoitti ylioppilaaksi ja sen jälkeen alkoi vuonna 1838 opiskelemaan filosofiaa Prahassa. Hän omistautui Tšekin kirjallisuudelle ja valmistui lopulta. Sen jälkeen Havlíček liittyi seminaariin - hän halusi tulla isänmaalliseksi papiksi. Ideana taustalla hänellä oli, että paras tapa palvella kansakuntaa oli toimia pappina. Hän ei lopulta uskonut itse siihen, että pelkät rukoukset voisivat tehdä maailmasta paremman paikan. Vuonna 1841 hän erosi pappisseminaarista.


Karel Havlíček työskenteli vuosina 1842-1844 Venäjällä opettajana.  Heinäkuussa vuonna 1844 Havlíček palasi Böömiin ja Prahaan. Hänen tavoitteenaan oli löytää vakaa työpaikka ja omistautua kirjallisuuteen. Huhtikuussa vuonna 1848 hän työskenteli toimittajana valtakunnallisessa sanomalehdessä. 

Havlíčekista tulikin pian toimittaja, jonka kirjoittamat artikkelit vaikuttivat syvästi kansan yleiseen mielipiteeseen. Ihmiset kokivat jopa hänen kirjoituksensa tehokkaammiksi kuin poliitikkojen puheet. Havlíček oli poliittisesti "liberaali kansallismielinen". Hän kuitenkin kieltäytyi myöntämästä puolueen linjaa kertoakseen mielipiteitään. Kaikki ei kuitenkaan ollut aina hyväksi, sillä Havlíček uhmasi mm. kansallisissa sanomalehdissä liikaa hallituksen toimia ja joutui muutaman kerran myös oikeuden eteen kirjoituksistaan.


 

Eräs teos - kuva täältä


Havlíček päätti ostaa maatilan, jossa hän omistautui kirjalliseen työhönsä. 16. joulukuuta 1851 hänet pidätettiin ja vietiin Brixeen (nyk. Italiaa), jossa hän joutui elämään maanpaossa kolme vuotta. Maanpaossa ollessaan hän kirjoitti joitakin hänen paras teoksensa: Tyrolské Elegie (Tirolin Itkuvirret), Křest svatého Vladimira (St.Vladimirin kaste) ja Kral Lavra (Kuningas Lavra). 

Toukokuussa vuonna 1855, muutamaa päivää ennen hänen paluutaan Prahaan, hänen vaimonsa kuoli.

Lopulta hänelle todettiin kehittyneen tuberkuloosi. Hän kuoli hyvin varhain vain 35-vuotiaana.
Hänen hautajaisiinsa osallistui kulkue, jossa oli noin 5000 tšekkiläistä.


Karel Havlíček Borovskya pidetään Tšekin poliittisen journalismin perustajana. Hän käytti elämänsä taistellakseen mielipiteidensä puolesta ja voitti puolelleen sympatiat Tšekin ihmisiltä.

Info: Wikipedia 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig