29. lokakuuta 2011

Malostranský hřbitov - Malá Stranan hautausmaa

Hautausmaat koko maassa täyttyvät pian kukilla ja kynttilöillä, koska pyhäinpäivänä ihmiset vierailevat lähimpiensä haudoilla heitä muistaen. Prahassa on kuitenkin eräs hautausmaa, jossa haudat oikeastaan odottavat kävijöitä; joita ei kuitenkaan näy. 

Malá Stranassa sijaitseva hautausmaa Malostranske hrbitov (Malá Stranan hautausmaa) sisältää noin sata hautaa ja se on ainutlaatuinen monumentti keskellä vilkasta kaupunkia, Smichovin kaupunginosan kupeessa. Hautausmaa on jäänyt unohduksiin, eikä sen haudoilla käy ketään, koska ne ovat niin vanhoja. Joukko paikallisia "hautausmaa-harrastajia" on ottanut nyt asiakseen pelastaa tämän unohdetun hautausmaan yhdeksi kaupungin kulttuuriperinnön osaksi. 


Malá Stranan hautausmaa on kiilautunut kahden kiireisen tien väliin. Raitiovaunut suhahtelevat hautausmaan ohi, joiden murattien peitossa olevat hautakivet kutsuvat tulijaa ja pieni Pyhän Kolminaisuuden kirkko seisoo hiljaa paikoillaan.
 
Hautausmaa on nimetty kaupungin historiallisen Malá Stranan mukaan - mutta se ei itse asiassa sijaitse siellä. Se sijaitsee reilun puolen tunnin kävelymatkan päässä Malá Stranasta, Smichovin kaupunginosassa. Viimeinen henkilö haudattiin sinne 1880-luvulla, ja sen jälkeen hautausmaata ympäröivä miljöö on jäänyt niille paikoilleen. Hautausmaalla  aika tuntuu pysähtyneen niille sijoilleen, sinne 1800-luvun lopulle.
Tänä vuonna 2011 perustettiin yhdistys, joka haluaa tallentaa ja edistää tämän ainutlaatuisen hautausmaan tulevaisuutta. Gabriela Kalinová on yksi sen perustajajäsenistä ja hän kertoo seuraavaa:
 
"Tämä hautausmaa omaa hyvin mielenkiintoisen historian. Se perustettiin vuonna 1680 kun ruttoon kuolleille tarvittiin oma hautausmaansa", hän kertoo. "Nämä ruttoon kuolleiden hautausmaat  perustettiin aina pois kaupungeista, ja tällä pyrittiin osaltaan estämään taudin leviäminen. Pieni hautausmaa ruton uhreille perustettiin tänne, jota sitten käytettiin uudelleen vuonna 1713 ja 1714, kun Prahaan saapui toisen ruton epidemia. "
 
Noin 70 vuotta myöhemmin, uudistusmielinen keisari Josef II määräsi, että kaikki hautausmaat kaupunkien sisältä poistetaan, ja niin hautausmaat saivat uudet elämät muualta kaupungin laitamilta. 
 
Malá Stranan hautausmaalle haudattiin muinoin niin rikkaita kuin köyhiä. Haudoissa makoilee ihmisiä kaikilta elämänaloilta ja he kaikki löysivät viimeisen leposijansa Malá Stranan hautausmaalta, toistensa vierestä.

"Hautausmaa on myös ainutlaatuinen, koska koko vuosisata on "kirjattu" tänne. Kun  uusia hautauksia ei enää tapahtunut, kaikki hautakivet ja hautojen  merkinnät, sälyivät koskemattomana. Joten hautausmaa tarjoaa mukavan sosiologisen näytteen Prahan väestöstä kahdensadan vuoden ajalta, 1680 - 1880", toinen yhdistyksen jäsen Jana Trojanová kertoo.   


Jotkut haudat ovat upeat, niissä on esimerkiksi hautakivet laadukkailla veistoksilla, joissa näkyy enkeleitä ja kyyhkysiä, toiset haudat taasen ovat merkitty yksinkertaisilla metalliristeillä.  

"Pienen Tytön hauta" - kuva täältäYksi pieni hauta on koristeltu pienellä enkelillä, se on "Pyhän Tytön" hauta, joka on ehkä tunnetuin hautausmaan asukkaista. 
 
"Hänen nimensä oli Anna Degenová, mutta tiedämme vain, että hän oli neljä vuotias kun hän kuoli. On olemassa useita legendoja hänen elämästään: yksi niistä kertoo, että tyttö nojautui ulos ikkunasta, putosi vahingossa ja kuoli. Toisen legendan mukaan hän putosi, koska hänen nukkensa tipahti ensin ulos ikkunasta ja tyttö hyppäsi nuken perässä alas. Mutta emme todellakaan tiedä asiaa tarkasti - mutta viereisessä haudassa lepäävät herra ja rouva Degen, ja olemme pohtineet, että he olisivat voineet olla tuon tytön vanhemmat", Gabriela Kalinová pohtii.


Hautamonumentti piispa ja kirja - kuva täältä

Malá Stranan hautausmaata et voi ohittaa huomaamatta suurta hautamonumenttia sen keskellä. Se on melko iso ja patsas siinä kuvaa piispaa polvistuneena suuren kirjan eteen.   Hauta on prinssi Leopold Thun Hohensteinin, joka oli oikeastikin piispa ja vietti aikaansa Prahassa. Hän kuoli melko pian Prahaan saapumisensa jälkeen, vuonna 1826.  Hänen poikkeuksellisesta haudastaan, joka on melko näkyvä monumentti, tuli yksi legendan aihe lisää Prahan taruihin lisättäväksi. 
 
"Tämä legenda kertoo ylpeästä kreivittärestä, joka oli pelaamassa palloa. Pallo lensi leikin keskeltä hautausmaalle ja pysähtyi tuon piispan haudan eteen. Kreivitär vitsaili palloa hakiessaan, että mitäpäs se piispa noin tarkasti lukee, ja halusi nähdä mitä tuo kirja kertoo.  Mutta kun kreivitär kiipesi patsaan luo nähdäkseen kirjan mitä siinä oli, hän löysi oman nimensä sieltä. Kreivitär kuoli pian sen jälkeen rangaistuksena jumalanpilkasta".
 
Romanttisen Malá Stranan hautausmaa on inspiroinut useita Tšekin taiteilijoita kuten 1800-luvun kirjailija Jan Nerudaa, jonka vanhemmat olivat haudattu tänne ja joka kirjoitti myös yhden novellinsa sijoittumaan hautausmaan miljööseen.  
Aiemmin tänä vuonna Gabriela Kalinová, Jana Trojanová ja kymmenkunta muuta ihmistä perustivat yhdistyksen, joka haluaa säilyttää hautausmaan. He selvittävät ja pyrkivät tunnistamaan hautoja, järjestämään hautausmaalla opastettuja kävelyitä ja tekemällä esitteitä hautausmaan historiasta. Trojanová sanoo, että tämä on palkitsevaa työtä.
 
"Me olemme kaikki niin innoissamme siitä, mitä teemme täällä. Kun tulimme, kaikki patsaat kuuluivat murattien alle ja nyt pyrimme saamaan hautakivet näkyviksi, sekä näkyville mitä niiden tekstit kertovat paikalle haudatuista ihmisistä. Näistä tähän maahan siunatuista on pidetty hyvin vähän kirjaa, joten meidän pitää löytää uskomattomia asioita ja tehdä selvityksiä. "
 
Toisen maailmansodan jälkeen oli yrityksiä poistaa Malá Stranan hautausmaa ja tehdä se osaksi julkista puistoa, jossa olisi ollut kivettyjä polkuja ja istuinpenkkejä. Haudoille tehtiin ajan myötä myös ilkivaltaa ja se sai viranomaiset sulkemaan sen jossain vaiheessa. Jana Trojanová toivoo, että yhdistyksen työ saa viranomaiset kiinnittämään huomioita tähän ainutlaatuiseen hautausmaahan ja, että rahaa sen kunnostamiseen ja ylläpitoon löytyisi.

"Kuten näet, kaikki polut ovat nyt tänään hyvin hoidettuja ja ihmiset voivat kävellä niillä, sekä nauttia hautausmaasta. Tässä on kuitenkin vielä paljon työtä ja tämä on pitkän ajan hanke. Lisäksi tarvitsemme rahaa, jotta projekti pystyisi jatkumaan. Paikka on kuitenkin kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja sellaisena se tulisi säilyttää". 
 
Malá Stranan hautausmaa on vain muutaman raitiovaunupysäkin päässä Andelin-liikekeskuksesta ja sen metropysäkistä.

Jos olet sillä tuulella, lähde kävelylle hautausmaalle. Yhteystietoja ja kuvia tästä hautausmaasta löydät seuraavasta linkistä: http://www.malostranskyhrbitov.cz/


Malostranský hřbitov
 
Plzeňská, Praha 5 (karttalinkki tässä)

Raitiovaunut: 4, 7, 9 ja 10. Jää pois Plzeňská-kadun pysäkillä Betramka, hautausmaa on aivan sen vieressä.Info: Prague Radio

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig