9. lokakuuta 2011

Street artist Pasta Oner - näyttely 30.10.2011 asti"Katutaiteen ja graffitien tuominen gallerioihin on tyhmä juttu, sillä se ei toimi. Näiden paikka on kadulla", kertoo Zdeněk Randa. Kaverin taiteilijanimi on Pasta Oner ja hän maalailee seiniä; sekä sisältä että ulkoa.

Tottakai näitä katutaiteita on paras katsella niiden "reaalipaikoissa", mutta hyvä, että mies on kuitenkin pitänyt näyttelyitä, kuten tämänkin, jotta hänen töitään pääsee kerralla näkemään enemmän.

Randa leikittelee kuvillaan graffitien ja grafiikan keinoin. Tässä informoitu näyttely pitää sisällään erilaisia kuvia kaverin muutamista katumaalauksista ja lisäksi on myös nähtävillä tietokonetulosteita kankaalle. Töiden takaa paljastuu ajatus siitä, että nykypäivän maailmassa ruokitaan kulutuskulttuuria.

"Elämme kaupallisessa kuluttajayhteiskunnassa ja haluan juuri siitä kertoa taiteessani. Öiseen aikaan töitä tehdessäni saa aina olla varuillaan, tuleeko poliisi paikalle vaiko koiranulkoiluttaja, joka soittaa poliisin. Elämä on kuin metro, jossa on erilaisia ihmisiä ja se pysyy liikkeessä koko ajan. Se jos mikä on kiehtovaa", Randa pohtii.

Randa syntyi  kommunistisessa Tsekkoslovakiassa. Hän innostui nuorena graffiteista nähdessään niitä New Yorkista ja Saksasta salakuljetetuista aikakauslehdistä. Hän sai näitä lehtiä äidiltään, joka toimi lentoemäntänä ja toi niitä matkoiltaan pojalleen.

"Monet Tsekin katutaiteilijoista, kuten minä, saivat innoituksensa saksalaisista 1990-luvun alun graffiteista, jotka jo silloin värittivät kaupunkien katukuvaa vahvasti", Randa kertoo. "Kun äitini toi lehtiä ja videoita New Yorkista, nämä American graffitit vaikuttivat seuraavaksi hyvin vahvasti minuun, sillä ne olivat jotankin erilaisia".


Randa kokee, että Prahassa katutaide ja graffitit saavat aikaan usein negatiivisia tunteita niitä näkevissä ihmisissä, mutta suurin osa näistä graffiteista kuitenkin edistää yhteiskunnan tilaa kertomalla esimerkiksi epäkohdista, joita voitaisiin korjata.


Pasta Onerin kotisivut löydät tästä linkistä: http://www.pastaoner.cz/

Randa viittaa arkkitehtuuriin, kirkkaisiin mainostauluihin  ja kirkkaisiin valoihin kysyessään, että mikä sitten on visuaalisesti loukkaavaa ympärillämme? Tätä voi itse kukin pohtia vaikkapa menemällä näyttelyyn, jonka infotiedot alla:

Näyttely nimeltään "Peep Show" on avoinna 30. lokakuuta asti ja se on ilmainen eli sisään vain !

The Chemistry Gallery

U Lužického semináře 11, Praha 1 - Vanhakaupunki, Staré Mesto (karttalinkki tässä)

Avoinna tiistaista perjantaihin klo 12 - 19, ja lauantaista sunnuntaihin klo 10 - 19.

Gallerian omat kotisivut löydät tästä: http://www.thechemistry.cz/en/home/


Info: Prague PostSHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig