28. marraskuuta 2011

"Filmy patří lidu" - Tšekkoslovakian kommunistiaikaa nähtävillä DVD-filmisarjassaNyt hieno vinkki teille, jotka osaatte tsekin kieltä, joita kommunismi kiinnostaa tai haluatte muuten vain katsoa, miltä näyttää tämä tietystä aikakaudesta kertova filmisarja. 

Jutun lopussa nettisivulinkki, josta voit filmejä mahdollisesti ostaa (saatavilla sieltä on tottakai muitakin maassa tehtyjä elokuvia), sekä vaihtoehtoisesti muutaman Prahassa sijaitsevan Levne knihý-kirjakaupan osoite, jotka näitä myyvät.


Kuva Kommunismi-museosta, syyskuu 2011
 

"Filmy patří lidu" (Filmit kuuluvat kansalle) on otsikko kolmen elokuvan DVD-filmisarjalle, jotka kuvaavat sosialistista realismia ja kommunismia 1950-luvun Tšekkoslovakiassa.  

Nämä propagandalla täytetyt elokuvat ovat 1950-luvulta, joka koettiin ankarimmaksi vuosikymmeneksi kommunistisella aikakaudella. Aikakauteen sisältyivät mm. pakkotyöleirit ja näytösoikeudenkäynnit.


Elokuva "Botosroj" - kuva täältä


"Filmy patří lidu":n kolme elokuvaa ovat nimeltään: Botostroj (kertoo kenkätehtaasta), Zítra se bude tančit všude ("Huomenna ihmiset tanssivat kaikkialla") ja Ruda zare nad Kladnem ("Punainen hehku yli Kladnon"). 

Kaikki niistä ovat nykyihmisen silmiin melko outoja, näyttelijöiden vuoropuhelu kuullostaa epäaidolta ja  tarinoissa ylistetään Neuvostoliittoa. Yhteisvoimin taistoon siis käy!


Elokuva "Zítra se bude tančit všude" - kuva täältä


Markéta Nedvědová on yksi henkilö tämän markkinoille tulleen DVD-sarjan taustalta. Nämä sosialistisen realismin elokuvat ovat niin koruttomia, että moni tämän päivän Tšekki-nuori kokee ne ensisijaisesti hilpeiksi ja yksinkertaisiksi.
 
"Aikakausi on tottakai eri kuin nyt - nämä elokuvat pitävät sisällään paljon paatosta ja ne saattavat tuntua yksinkertaisilta tai lapsellisilta", Markéta Nedvědová kertoo. 

Mutta kaikille nämä propagandaelokuvat eivät ole hauskoja, sillä ne ihmiset, jotka ovat oikeasti eläneet tuona aikakautena eivät ymmärrä, mikä tuossa ajassa tai näissä elokuvissa oli muka hauskaa. Nedvědová sanoo, että ne, jotka ovat erityisen vihaisia tästä julkaistusta DVD-sarjasta, eivät kuitenkaan ole juuri se sukupolvi, joka kärsi eniten tuona aikana.

"Vanhin sukupolvi, joka on elänyt ne ajat, ei olekaan ollut se kaikkein negatiivisin taho  näiden elokuvien suhteen.  Voimakkaimmin näitä vastustavat henkilöt ovat keski-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat olleet vasta lapsia 1950-luvulla." Yksi erilainen aikakausi on siis jättänyt jälkensä myös tallenteille. Jos aihe kiinnostaa, alla siis vinkki elokuvien ostamiseksi:

Näitä DVD-filmejä, sekä muitakin tsekkielokuvia, voit ostaa Levne knihý -nettikaupasta, jonne pääset seuraavasta linkistä (valitettavasti sivut ovat vain tsekin kielellä, enkä tiedä, toimittavatko tilauksia maan ulkopuolelle), mutta käy kurkkaamassa: http://www.levneknihy.cz/


Jos nettitilaus ei onnistu, Prahasta löydät ainakin seuraavat kolme Levne knihý-kirjakauppaa, joissa reisullasi voit piipahtaa:


- Štefánikova 5, Smíchovin kaupunginosa, Praha 5 (karttalinkki tässä)

      - Spálená 43, Uusi puoli eli Nové Město, Praha 1 (karttalinkki tässä), huom. aivan  
         metroaseman vieressä

      - K Červenému dvoru 24, Strašnicen kaupunginosa, Praha 3 (karttalinkki tässä)


PS: Aiheesta kiinnostuneille lisäksi oheinen "Älä unohda" -nettisaitti, joka sivuaa kommunismia ja sen tuomia muutoksia eri tahoilla: http://nezapomente.cz/


 Juttuvinkin antoi: Prague Radio 25.11.2011
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig