10. marraskuuta 2011

Gorillavauva taistelee hengestään Praha Zoo:n keskoskaapissa

Eräs apina Praha Zoo:ssa, 17.5.2010


Pikkuinen gorillavauva, joka syntyi Prahan eläintarhassa muutama päivä sitten, on joutunut keskoskaappiin. Gorillavauvan äiti hylkäsi ainokaisensa tiistai-iltana 8.11., eläintarhan johtaja Miroslav Bobek kertoi toimittajille.
 
Vauvelin äiti on Bikira-nimeltään ja vauva oli hänen ensimmäisensä. Äiti hylkäsi jälkikasvunsa melko pian synnytyksen jälkeen ja se oli otettava keskoskaappiin, sillä gorillavauvan ruumiin lämpötila alkoi nopeasti laskea, ja sen seurauksena oli vaara, että se menehtyisi.

"Nyt pitää olla vain kärsivällinen", Bobek sanoi lisäten, että vauvagorillalle on alettu syöttää maitoa. Prahan eläintarha on keskustellut tilanteesta joidenkin Euroopan eläintarhojen kanssa, joilla on samanlaisia kokemuksia takana.
 
Ajan kuluminen vähentää gorillavauvan tuloa hyväksytyksi äitinsä lapsena joka päivä.
Eläintarha pohtiikin, mitä tehdä seuraavaksi, jos vauveli keskoskaapista selviää ja se pitäisi laittaa takaisin gorillaäidin luokse tai muualle eläintarhaan.
 
"Kaman skenaario olisi pahinta," Bobek sanoi, ja viittasi tällä Kama-orankiin, joka syntyi Praha Zoo:ssa vuonna 1970 ja jonka myös äiti hylkäsi. Kama tunsi lopulta paremmin ihmiset omakseen kuin muut orankit, ja sen kanssa oli hieman vaikeuksia saada se tulemaan toimeen muiden eläintarhan apinoiden kanssa.
 
Bobek sanoi, että ulkomailla on olemassa "päiväkoti" nuorille gorilloille, joiden äidit ovat hyljänneet ne. Siellä hylätyt gorillasukuiset vauvat ja taaperoikäiset voivat viettää keskenään aikaansa, ja saman taustan omaavina. "Jos mikään muu idea ei saa gorillavauvan mahdollisuutta kasvaa Prahan eläintarhassa, se lähetetään jonnekin tämänlaiseen päiväkotiin tai johonkin toiseen eläintarhaan", Bobek sanoi.

Apina-asiantuntija Marek Zdansky sanoi, ettei edes muista Prahassa koskaan olleen gorillojen keskuudessa samanlaista ongelmaa kuin nyt. "Tämä voi osoittaa toisaalta sen, että nuoret sukukypsät gorillat eivät ole henkisesti hyvässä kunnossa", hän sanoi.
 
Bikira, keskoskaapissa olevan gorillavauvan äiti, syntyi vuonna 1995 Amsterdamissa. Se vietti ensimmäisen  vuoden Stuttgartissa ja sen jälkeen se oli jonkin aikaa Belfastissa, mistä se tuli Prahan eläintarhaan vuonna 2010. 

Katsotaan kuinka vauvelille käy. Asiasta kertoi Prague Monitor-lehti.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig