7. marraskuuta 2011

Miloš Jiránek - Impressionisti ja taidekriitikko (sekä Lumbeho vila)


Nyt pitkästä aikaa taas asiaa taiteesta; yhdestä omasta "lempilapsestani", joka viime aikojen kirjoituksissa on hieman jäänyt taka-alalle.

Tästä on nyt mukava infota erityisesti, sillä se liittyy impressionismiin, ja varsinkin omaa sydäntä lähellä oleviin 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun taidemaalareihin. Pienenä mausteena myös historiatietoa Villa Lumbystä.

Esittelyssä siis maan oma taiteilija Miloš Jiránek ja hänen näyttelynsä Vanhankaupungin aukion Kinsky Palacessa juuri nyt !


Maalaus nimeltä "Čtenářka", 1908  - kuva täältä

Tšekkiläinen Miloš Jiránek (19.11.1875 - 2.11.1911) on yksi niistä taiteilijoista, jonka ura oli aivan liian lyhyt. Hän kuoli vain 36-vuotiaana ja nyt on Valtion taidemuseo koonnut pienen näyttelyn Prahaan, nimeltään "Polemiky Miloše Jiránka" eli suomeksi lyhyesti: "Polemiikkia", Kinsky Palacen kauniiseen rakennukseen, Vanhankaupungin aukiolla.

Näyttelyn nimi  "Polemiikki" viittaa Jiránekin toimintaan taidekriitikkona. 

"Hän on tunnettu sekä taidemaalarin ominaisuudessa, mutta myös kirjailijana ja taidekriitikkona," näyttelyn kuraattori Kateřina Kuthanová kertoo.  

Jiránekin kerrotaan sanoneen: "Taide on ainoa elämäni, joka ei vain salli, mutta myös edellyttää taivuttamaan itseään vilpittömästi ja avoimesti."  

Jiránek otti töihinsä vaikutuksia ranskalaisesta impressionismista.


"Pražská Kavarna Metropole", 1899 - kuva täältä

Itse asiassa Jiránek sai hyvinkin runsaasti vaikutteita impressionismista ja tästä syystä hän kirjoitti artikkeleita muun muassa Gauginista ja Van Goghista. Hän hyväksyi näiden maalaustyylin osaksi fiktiota. 

"Hän kirjoitti taiteesta ja siitä, mitä hän näki, kuten impressionismiin liittyviä sanoja ja impressionismistä taiteessa", Kuthanová kertoo. 


Lumbeho vila, jossa taiteilija asui - kuva täältä
Jiránek asui jossain vaiheessa elämäänsä lähellä Prahan linnaa, Lumbeho vila (Villa Lumby) -nimisessä rakennuksessa. Rakennus on myöhäisklassismia ja sen on vuonna 1852 rakennuttanut lääkäri Charles Lumby. Paikalla on keskiajalla sijainnut hautausmaa. Talon ympärillä on kaunis puutarha. Tšekkoslovakian valtio osti rakennukset ja tontin perikunnalta vuonna 1925 valtion omistukseen. Rakennus jäi tyhjilleen ja rapistui aikojen saatossa. Jossain vaiheessa se toimi mm. varastona.

1990-luvulla maan presidentti Václav Havel antoi rakennuksen restauroitavaksi ja kunnostettavaksi. Tänään rakennuksessa asuukin maan nykyinen presidentti Václav Klaus. 


Jiránek piti ensimmäisen näyttelynsä Prahassa vuonna 1910, vain vuosi ennen kuolemaansa. Kuten monet maalarit, hänen maineensa ja arvostuksensa taiteilijana lisääntyi vasta hänen kuolemansa jälkeen; kuten monella muullakin taiteilijalla.  

"Hän oli vaikutti paljon seuraavaan sukupolveen, vuonna 1920-jälkeen syntyneisiin", Kuthanová sanoi.  


Taiteilijan omakuva - kuva täältä

Jos sinua impressionismi kiinnostaa tai maan omat taiteilijat yleensä, riennä ihmeessä katsomaan tämä kaunis näyttely. Se on avoinna pitkään eli 29. tammikuuta 2012 asti. Pääsymaksu noin 2 euroa eli 50 korunaa aikuisilta. 

Näyttelyn infoa tästä: http://www.ngprague.cz/ Polemiky Miloše Jiránka

 

Kinsky Palace (Konírna v paláci Kinských), Staroměstské náměstí 12, (Vanhankaupungin aukio, Tynin kirkon kupeessa)  (karttalinkki tässä)

Pääsymaksu: 50 korunaa aikuisilta.

Metro: Vihreä linja A, jää pois Staroměstská - eli Vanhankaupungin pysäkillä, siitä on kävelymatka museoon ja aukiolle yleensä. 


Jutussa lähteenä käytetty artikkeli löytyy täältä: http://www.ceskapozice.cz
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig